Сто процента от положителните проби на коронавируса са на Делта варианта, а 21 от тях са на Делта плюс. Това показват данните от целогеномното секвениране в Центъра по заразни и паразитни болести.

736 положителни проби на COVID-19 са изследвани, като при всички е засечен Делта варианта. Пробите са били взети от пациенти с коронавирус от 11 октомври до 4 ноември и са изпратени от 61 различни лечебни заведения от 26 области на страната.

секвенирани НЦЗПБ
НЦЗПБ


Двама от пациентите с Делта плюс са хоспитализирани, 18 са на домашно лечение, а един е излекуван. 

Заболеваемостта от COVID-19 в страната на 14-дневна база е 642 на сто хиляди души население. Това показват данните към днешна дата на НЦЗПБ. Област Кърджали остава в жълта зона по ниво на заболеваемост. Осем са вече областите в червената зона /Силистра, Добрич, Разград, Шумен, Търговище, Велико Търново, Смолян и Сливен. /, останалите са в тъмночервена.  

КАРТА НЦЗПБ
НЦЗПБ
 

Делта плюс е 10-15% по-преносим от оригиналния вариант Делта, но не се наблюдава разлика по отношение на тежестта и продължителността на заболяването, уточняват от Здравното министерство. 

В света подвариантът Делта Плюс е документиран за първи път през май 2021 г. В средата на октомври се разпространи с бързи темпове в Англия и стана обект на засилен мониторинг. Към настоящия момент в Обединеното кралство се докладват най-много случаи. Други засегнати страни в Европа са Германия, Италия, Полша, Дания, Белгия и Румъния.

Понастоящем Делта Плюс е класифициран от СЗО и Европейския център като вариант под наблюдение.