/ Георги Димитров
Политическата класа е в криза, всичко се приема твърде лично, смята Христо Иванов
Президентът Румен Радев проведе консултации за съставяне на правителство с представители на парламентарната група на "Демократична България". Атанас Атанасов, Владислав Панев и Христо Иванов са представители на партията на срещата при президента.

Радев поздрави ДБ за усилията, които полагат за съдебната реформа.

Георги Димитров

Българите очакват политиците да взимат адекватни решения. За нас е важно и външнополитическата политика да е адекватна, единна и последователна, подкрепена от ясни решения в страната. Поздравявам ви за вашите последователни усилия да поддържате темата за съдебната реформа, която изпадна от дневния ред на кабинета. А всъщност това е и една от причините за срива на доверието. При връчването на мандата на ПП аз предупредих, че ако не се предприемат значителни съдебни реформи, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефектите от забавянето на тези реформи. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг път. Вярвам, че ще продължите с тези усилия и в рамките на това НС. С тези думи президентът Румен Радев започна консултациите с „Демократична България“.

Георги Димитров

Важно е да се намери балансът между времето и усилията на партиите за съставянето на нов кабинет. Предстои и работа по бюджета като законодателна основа за реализацията на Плана за устойчивост. Разчитам на вашия политически опит да се намери това решение, заяви президентът.

Радев попита представителите на ДБ коя според тях е успешната формула за изход от настоящата политическа криза.

Георги Димитров

След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея, посочи председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов.

„Продължаваме Промяната“ даде мандат за преговори за ново правителство

"За нас кризата има още един аспект и това е кризата на политическата класа, където всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по наистина съществените теми независимо от личното отношение. Смятаме, че тези консултации са важен елемент от опита да се възстанови възможността за разговор", каза още Иванов.

Според нас е много важно да се направи опит с първия мандат, защото той е този, който продължава да е най-натоварен с очакването за отварянето на една нова страница в българския политически процес колкото и да е трудно, отбеляза Иванов.

Владислав Панев отбеляза, че освен всички кризи, които вече се посочиха, има още една много основна криза - кризата на доверието - между политиците вътре в парламента и на обществото към политическата система. Според него обществото е крайно разделено на лагери. Ситуацията е изключително сложна, но все пак някой трябва да се нагърби с това бреме да търси съгласие поне до колкото е възможно.

Само опозицията се яви на консултациите, свикани от президента (ОБЗОР)

След като приключиха консултациите при президента Христо Иванов заяви пред медиите, че от ДБ многократно са заявявали, че ще подкрепят усилието за съставяне на кабинет. "За нас е ясно, че такова управление трябва да бъде насочено към решаването на очевидните проблеми, които животът ги задава - еврозоната, превъоръжаването на Българската армия, усилената модернизация, изчистването на руското влияние от сектор "Сигурност".

В понеделник кабинетът "Петков" официално подаде оставка. Още в същия ден започнаха консултациите при президента с парламентарно представените партии. Вчера от БСП и ПП не отидоха на консултациите, а пожелаха да бъдат отложени.

Дотук се стигна след вот на недоверие към кабинета за икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС и одобрен с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“.  Преди това „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обяви напускането си и изтегли своите министри.

Ако „Продължаваме Промяната“ не реализира мандата, по конституция той отива във втората политическа сила ГЕРБ-СДС, откъдето вече посочиха, че ще го върнат и няма да водят разговори. 

Правомощие изцяло на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде неуспешен, Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори.