/ / iStock/Getty Images
Хората приемат всяка негативна и плашеща информация за вярна
Рационализиране и подбор на източниците на информация, както и умение да се шегуваме със ситуацията - това са най-добрите стратегии, за да не се поддаваме на паниката от разпространението на коронавируса. Това коментира за БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева.

В моменти, когато има явления, които застрашават сигурността и здравето, хората започват да търсят различни източници на информация, които да им помогнат да възстановят вътрешния си баланс. Такива ситуации са и благоприятен момент за развиването и популяризирането на различни конспиративни теории, обясни доц. Бакрачева.

Ген. Mутафчийски: Все още няма регистриран случай на коронавирус у нас

Хората се опитват да намерят обща рамка, която да им обясни защо се случват нещата, а, от друга страна, е търсенето на мерки какво могат да направят, за да се предпазят. Това е един от пътищата за рационализиране, което може да помогне да избегнем паниката и да не станем нейни жертви, посочи тя.

Съветът ѝ е да подбираме източниците на информация и да не се ограничаваме само до негативните. Психологическата нагласа на хората е да приемат всяка негативна, плашеща информация за вярна и това е свързано с базовата ни потребност от оцеляване и самозащита, отбеляза доц. Бакрачева, но предупреди, че по тази причина сме и склонни да пропуснем рационалната обективна информация, която фактологично показва, че не става дума за нещо толкова страшно. Например, че ако има някаква конспирация, едва ли ще има толкова много оздравели.

/ iStock/Getty Images

Понякога, когато много се говори по определена тема и различни медии непрекъснато я отразяват, това няма как да не повлияе неблагоприятно, защото оставя усещането, че има много сериозен проблем и този проблем е навсякъде около нас, щом му се отдава толкова голямо значение, коментира още тя.

Чудодейни лекове и конспирации: на какво не трябва да вярваме за коронавируса

Според нея се получава двойнствен ефект - посланията, които имат за цел да успокоят хората, създават и усещането, че има реална заплаха, тъй като са в много голяма доза.
През последните години има много нови източници на заплаха - дали във връзка с миграционните процеси, тоест със сигурността, или с коронавируса, свързан със здравето, появяват се нови и нови рискове, а те се съчетават и с липсата на доверие в институциите, коментира още доц. Бакрачева. Липсата на сигурност, че някой ще се погрижи за нас, която се наблюдава и в други държави, също води до ескалиране и поляризиране на позициите и реакциите на хората, смята тя.

Нейните наблюдения са, че настроенията в обществото са на два полюса - едната група се опитва да успокои другите и да изтъкне аргументи, които да ги накарат да се чувстват сигурни, а другата група е силно повлияна и изпитва страх от разпространението на болестта.

/ iStock/Getty Images

За да не се поддаваме на паника, най-важното според нея е рационализирането. Това би могло да се превърне в навик - да не се доверяваме на един източник на информация, когато се чувстваме несигурни, да се опитаме да проверим информацията - от човек или медия, които са авторитети за нас, съветва тя. Много е важно също да не се ограничаваме в търсенето на информация и, когато усетим, че се поддаваме на прекалено силен страх или негативна емоция, да се опитаме да се концентрираме върху източник, който приемаме за достоверен.

Кризата с коронавируса - видяна от Нострадамус, Ванга и гадателката на Берлускони (ВИДЕО)

Най-старата терапия за всеки човек да избегне страха е обръщането на ситуацията "на смях", умението да се пошегуваме с нея. Когато се повиши напрежението, обикновено се появяват вицове и смешки, дава пример доц. Бакрачева. Според нея нещата, които могат да ни накарат да се усмихнем, ни помагат да възвърнем вътрешния си баланс и да успокоим напрежението. Това има и силно здравословен ефект, тъй като помага за балансиране на психологическото ни състояние.

Третото, с което можем да противодействаме на паниката, са личните ни стратегии за справяне със стреса, индивидуалните начини за успокоение. Например, разговори с приятели, музика, различни хобита. Нейната прогноза е, че в рамките на десетина дни ще има пренасищане с информация за коронавируса и напрежението у хората ще започне да спада.
БТА