Анестезиологът д-р Мирослав Ненков коментира пред NOVA нарастващата пандемия от COVID-19 у нас, нововъдените мерки около зеления сертификат и недоумението му защо хората вярват на абсурдни неща, а не се доверяват на лекарите. По думите му е добре да се въведе задължителна ваксинация. 

„Идеален е вариантът със служебно правителство да се въведе задължителна ваксинация в страната", посочи той и допълни: „Тези, които са против мерките, зеления сертификат и ваксинацията, не дават никакво предложение за справяне с пандемията. Всички се сърдят, протестират, но не дават решение от своя страна. Аз бих дал решение - задължителна ваксинация. Доказа се, че ваксината е сигурна и няма странични ефекти. Тя е имуногенна”. 

COVID-19 в България: Новите случаи за последните 24 часа

Лекарят отново напомни, че ваксината няма да ни предпази да не се заразим с COVID-19, а ще ни помогне, ако това се случи, да преминем през вируса по-леко.

И допълни, че недоумява защо хората все още вярват, че ще ги чипират.

„Постоянно се чуват глупости, свързани с ваксините. Лошото е, че обществото вярва в това, че ще бъде чипирано. Хората са склонни да ходят на врачки, да се лекуват по интернет, но не и да слушат лекарите”, допълни Ненков.

Кацаров: Ако мерките със зеления сертификат не дадат резултат, остава само локдаун

Според него, ръководителите на държавата допринасят за недоверието към медицината.

„Опитвам се да бъда максимално честен, когато говоря за това какво представлява вирусът и какъв е смисълът от ваксината. Целта не е да ги убеждавам да се имунизират. В крайна сметка всеки ще прецени сам”, обясни лекарят.

Лавина от сигнали - натискът върху Спешна помощ става все по-голям (ВИДЕО)