Общият брой на изтеглените COVID сертификати през Националната здравно-информационна система надхвърли 2 млн. броя. Само за последните 10 дни, когато бяха въведени новите противоепидемични мерки, потребителите са изтеглили общо над 1,05 млн. документа, което е 55 на сто от общия брой сертификати. Системата за генериране на сертификати беше пусната в експлоатация на 1 юни 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/.

На 25 октомври 2021 г. са отчетени близо 263 000 изтегляния в рамките на деня, което е рекорд за периода. В същия ден системата отчете и друго рекордно постижение - близо 27 000 изтегляния за 60 минути. В пиковите часове потребителите са теглили средно по 500 документа в минута, което е близо 9 сертификата в секунда. Данните бяха официално представени от изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов пред министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Болницата във Видин търси помощ, няма места за пациенти с COVID (ВИДЕО)

“Изградената от „Информационно обслужване“ АД система за генериране на сертификати помогна на икономиката на България да продължи да функционира нормално в условията на затегнати противоепидемични мерки“, каза Ивайло Филипов. По думите му над 30% от българските граждани вече притежават и ефективно използват COVID сертификата, което им осигурява достъп до обществените места, където бяха наложени ограничителните мерки.

Според министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев близо 50 000 от заетите в училищата и детските градини вече притежават документа, което им позволява да вършат своите задължения в условията на затегнати противоепидемични мерки. „Горди сме, че България беше сред първите 7 държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент (ЕС) 2021/953 да стане задължителен за всички държави от ЕС и сред първите 4 държави, които стартираха валидация на електронния COVID сертификат“, каза министър Христо Алексиев.

5256 са новите случаи на COVID-19 у нас

До този момент системата е генерирала общо 3.563 млн. сертификата. От тях около 1.5 млн. документа за завършен ваксинационен цикъл, а близо 17 000 са документите за поставена бустерна доза. Близо 1.3 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 178 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. Генерираните удостоверения преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са над 60 000.

От вчера българският валидатор COVID CHECK BG, който беше разработен от „Информационно обслужване“ АД, вече може да сканира и удостоверения за преболедували COVID-19, с положителен резултат от направен антигенен тест, след като Google одобри новата версия на приложението. То може да бъде използвано за проверка и сканиране на сертификати на посетители в заведения, зали, кина, театри, спортни събития и др. До този момент българският валидатор е свален над 100 000 пъти от Google Play Store.