Д-р Детелина Перчемлиева: Дизайнерската дрога е новата мода сред децата
Д-р Детелина Перчемлиева: Дизайнерската дрога е новата мода сред децата / Sofia Photo Agency
Интервю на Нина Александрова с д-р Детелина Перчемлиева
53217
Интервю на Нина Александрова с д-р Детелина Перчемлиева
  • Интервю на Нина Александрова с д-р Детелина Перчемлиева

Децата в момента посягат най-вече към алкохола и към така наречената дизайнерска дрога, която в основата си е амфетамин. Това обясни в предаването “Кой говори” токсикологът д-р Детелина Перчемлиева, която е една от 298-те най-добри лекари в София, избрани от своите колеги. Изпиване на голямо количество лекарства с цел самоубийство са голяма част от случаите в клиниката на ВМА. Много възрастни хора, които се чувстват изоставени или са болни и не искат да бъдат в тежест към децата си, посягат на живота си. Ето какво още каза д-р Перчемлиева пред водещата Нина Александрова:

Водещ: За първи път сте в нашето студио.

Д-р Перчемлиева: Да и съм много приятно изненадана. Защото това е една позитивна оценка на лекарското съсловие въобще и ако трябва да бъда честна в този списък на най-добрите токсиколози аз бих включила всички мои колеги от клиниката, в която работя. Това е ВМА, ние сме един много добре сработен колектив.

Водещ: Колко сте?

Д-р Перчемлиева: Около 10 човека сме специалистите, имаме и специализанти в момента, които нямат право да участват в тази анкета, но, дай Боже, много са ентусиазирани, с много желание участват в работния процес и се надявам в близко бъдеще да се увеличат клиничните токсиколози в България. Имах късмета да попадна в този колектив и да работя с всички тези мои колеги вече 20 години. В клиниката работим с много тежки случаи – остри отравяния, при които понякога трябва да реагираме за минути, не за часове, за да спасим един човешки живот. Трябва доверието между нас да бъде безкрайно, за да можем да разчитаме един на друг и да можем да оказваме максимална помощ на пациентите. Благодаря на всички колеги за доверието, което са ми оказали.

Водещ: Престижна специалност ли е токсикологията? Сега, ако трябва да се върнете 20 години назад, пак ли щяхте да изберете тази специалност?

Д-р Перчемлиева: Да, това е една специалност която аз съвсем съзнателно избрах. Първите ми 5 години като лекар бяха в Бърза медицинска помощ в София и след това вече във ВМА продължих като токсиколог. Аз започнах работа като лекар с първите демократични промени в България, когато изведнъж започнаха младите хора да се дрогират. Тогава дрогата беше безконтролна, безкрайна. 12-13-годишни деца – посинели по улиците падаха и сме им спасявали живота. Още оттогава с желание и съвсем целенасочено съм си избрала тази специалност.

Водещ: Избират ли сега младите хора токсикологията?

Д-р Перчемлиева: То е много специфична тази работа. Има хора, които са призвани, спешната медицина е въобще по-специфична като работа, в сравнение с общата медицина. Тук е много важно да бъдеш динамичен, да имаш амбиция и желание за бързи реакции. Престижна е малко силно казано, но определено е трудна.

Водещ: Преди 20 години децата с какво се дрогираха, с хероин ли?

Д-р Перчемлиева: Да, с хероин. Това беше основната дрога, която беше и замърсена дрога. Имаше случаи, в които е примесена със стрихнин и имаше такива случаи, в които умираха директно на улицата. Беше много труден период.

Водещ: 20 години по- късно какви са тенденциите?

Д-р Перчемлиева: Децата по-скоро в момента посягат към алкохола и една много модерна в момента дрога, така наречената дизайнерска дрога, която в основата си е амфетамин. В различен цвят хапчета, някои я смъркат. Вече самото качество и начинът на приемане е различен. Въпросът е, че те много бързо си менят химичната структура с една верига странична и ние много трудно успяваме химически да ги докажем тези дроги. За което сега в ефир ще благодаря на нашата токсикохимична лаборатория, която е 24 часа зад гърба на всеки един токсиколог при нас и имаме един много амбициозен млад ръководител на тази лаборатория, доц. Атанасов, който прави невъзможното, за да може да докаже отровното вещество, с което да се справим. Острото отравяне изисква противоотрова.

Водещ: Казахте децата пият алкохол. Увеличава ли се количеството на алкохол, което пият и какъв алкохол?

Д-р Перчемлиева: Основно концентрат се консумира. Те самите говорят как на купони, когато се събират 15-16-годишни младежи, се консумира огромно количество концентрат. Говорим за литри. За тази възраст дори и по-малки количества са опасни. По начало децата са с по-малко развита имунна система и преработват по-трудно токсичните вещества. Алкохолът е силно токсичен.

Водещ: Идват ли напоследък по-често и момичета, които прекаляват с алкохола?

Д-р Перчемлиева: Общо взето си пият заедно, и момчета и момичета.

Водещ: Помните ли случаи, в които е трябвало да реагирате много бързо?

Д-р Перчемлиева: Най-интересните ми случаи са били, когато се касае за остри отравяния с хероин, защото там противоотровата трябва да се направи веднага. Пациентът е без дишане, той е без въздух и посинял, без кислород в мозъка и в безсъзнание. Минута е много в тази ситуация.

Водещ: Лабораторията, на която вие благодарихте, достатъчно адекватна ли е, за да може да открие отровата?

Д-р Перчемлиева: Да, макар че има какво да се желае. Те имат нужда от консумативи, от по-нови апарати, но все пак е важно кой интерпретира тези резултати.

Водещ: Попадат ли хора при вас, които се тровят с много лекарства?

Д-р Перчемлиева: Основната патология в клиниката по спешни отравяния е тази. Много хора в стремежа си, в стреса си, в отчаянието си, вместо да изпият дозировките, които са им предписани от лекарите, изпиват голямо количество лекарства с цел самоубийство. В един огромен процент от случаите това е зов за помощ, по-скоро вид демонстрация към близките. Много възрастни хора, които се чувстват изоставени или са болни, които не искат да бъдат в тежест към децата си, посягат на живота си.

Водещ: Натравяне с храна ни остана.

Д-р Перчемлиева: Натравянето с храна е по-скоро небрежност на самите пациенти към това, което консумират. Често се случва, много трудно понякога го диференцираме от остри вирусни инфекции, лятото има много такива инфекции, при които нещата се припокриват - повръщане, разстройство. Овладява се бързо, не е нещо страшно. Но все пак хората трябва да внимават, не можеш да консумираш храна, която не е съхраняване адекватно и правилно. И нека да споменем малко за гъбите все пак, тъй като идва този сезон. Моят син ми е разказвал как има приятели, които вървят късат и ядат гъби в сурово състояние, без да ги познават. Това, че някой познава гъбите не означава, че може да ги идиференцира. Има толкова много двойници, вече модификации има на тези гъби. Всички, които са с такова състояние, твърдят, че са яли сърнели, а те са тежки отравяния, които са фатални. Човек трябва да бъде отговорен към здравето си.