Цветлин Йовчев: Нужен е анализ за енергийните въпроси
Цветлин Йовчев: Нужен е анализ за енергийните въпроси / Sofia Photo Agency, архив

По Конституция президентът е обединител на нацията и той трябва да търси и да работи активно за постигане на обществен консенсус. Това каза в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик Цветлин Йовчев, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

Няма по-естествено нещо от това да стартира месец на политическите консултации, при които президентът да изслуша вижданията на партиите за приоритетите на България. Идеята е в началото на всяка година президентът да има такива консултации, в рамките, на които да свери часовника си.

Йовчев добави, че е обнадежден от проведените няколко срещи, които преминали в много добър тон. Оформиха се няколко области, в които можем да намерим широк обществен консенсус. Предстои среща с ГЕРБ. Не е имало точно определен критерий, по който да се срещаме с партиите. По случаен принцип започнахме. Важното е да се проведат наистина тези разговори. Все още не е приключен месецът на консултациите, добави Йовчев.

Той изброи темите, по които може да се постигне съгласие. Това са енергийната тема, административната реформа и електронно правителство, темата за постигане на обединение за двигателите на икономически растеж, както и по отношение на мерки за подкрепа на малките и средни предприятия. Според Йовчев, трябва да се търси и по-ефективно управление на системата за националната сигурност.


"За АЕЦ "Белене" президентът беше категоричен, че, когато се вземат важни за обществото решения, всички аргументи трябва да се сложат на масата. За това дали имаме да изграждаме нови енергийни мощности, за да се вземе това решение, е необходимо да имаме прецизен анализ на вътрешното потребление на енергия", допълни Йовчев.

На въпрос България има ли анализ за въпросите с енергетиката, Цветлин Йовчев отговори, че президентът е казал, че не може да се вземе решение, без да се отговори на тези въпроси. "Този анализ никой не отрича, че по него няма такава яснота. Подписани са договори, без да има яснота колко ще струва проектът. Президентът пое като ангажимент, че ще иска всичко да бъде обществено известно, всички механизми, по които ще се вземе това решение", обясни Цветлин Йовчев.