/ ThinkStock/Getty Images
Подобна е ситуацията и с децата, които са лекувани с много антибиотици
Цезаровото сечение повишава риска от алергии при децата
99777
Цезаровото сечение повишава риска от алергии при децата
  • Цезаровото сечение повишава риска от алергии при децата
Цезаровото сечение повишава риска от алергии при децата, родени чрез него. Обяснението на този феномен е свързано с различния път, по който преминава плодът при раждането и различните бактерии, с които той се сблъсква. Това информира пред Дарик един от най-добрите алерголози у нас д-р Тихомир Мустаков, който работи в Клиниката по алергология в столичната Александровска болница.
 
Подобна е ситуацията и с децата, които са лекувани с много антибиотици, тъй като те също могат да причинят алергизиране на по-късен етап от възрастта.

Рибено масло през бременността намалява риска от алергии

Ето какво още обясни д-р Мустаков за раждането с цезарово сечение и алергиите: "То повишава риска от алергии по принцип, не само при новородените. "При Цезарово сечение плодът минава по друг път, който не е предвиденият от еволюцията и по тази причина той се инфектира с други бактерии. Тези бактерии са един много голям имуномодулатор за бъдещото развитие на невръстната имунна система".
 

ThinkStock/Getty Images


"Това важи и за други подобни дисбактериози при децата. Ако едно дете по различни причини е лекувано с много антибиотици в ранна възраст, по същия механизъм може да се предизвика алергизиране на имунната му система", обясни той.
 

Алергологът препоръча хората с проблеми да внимават и при предстоящите празници: "Мисля, че е хубаво да се придържат, въпреки предстоящата кулинарна вакханалия, към максимално познати храни, които да се знае, че са безопасни, особено когато посещават заведения или ако отиват в места, които са им непознати. Все пак да знаят, че освен удоволствието от това човек да има празнична трапеза, крие някои рискове. Когато човек знае, че има проблеми, е добре да бъде подготвен с дежурните си аварийни лекарства, за да може да реагира при евентуална клинична проява".
 

ThinkStock/Getty Images