Главният прокурор Сотир Цацаров се надява да бъдат направени изменения на закона, който регламентира наказанията за футболното хулиганство, както и промени по отношение на организацията на футболните срещи. Обвинител номер заяви това пред NOVA, след като миналата седмица бомбичка, хвърлена на мача Левски-ЦСКА, рани двама полицаи.
 
Оставиха в ареста мъжа, който рани тежко полицаи с бомбичка, той им се извини

"Моята надежда е, че всички приказки, които се изприказваха по повод на този случай и по повод ранената служителка на МВР, няма да останат в публичното пространство до следващия инцидент, тоест че те в крайна сметка ще намерят някаква реализация, първо в изменения на закона, който регламентира наказанията за футболно хулиганство и второ, по отношение на организацията на футболните срещи. Аз трудно мога да приема насрочване на футболни мачове във време и място, което да блокира живота в цялата столица, което да налага едва ли не полицията да бъде концентрирана и от други градове, за да осигури охраната и което общо взето да води до подобни ексцесии. Мисля, че в крайна сметка своята отговорност носят и всички онези, които твърдят, че радеят за българския футбол - футболни федерации, ръководства на футболни клубове и така нататък", каза Цацаров.
 

Хулиганът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията (ВИДЕО)

Просто трябва да стане ясно, че ред трябва да има, категоричен е главният прокурор. Санкциите за футболните хулигани трябва да бъдат достатъчно тежки и жестоки, бих казал жестоки, подчерта главният прокурор. "В моите представи тежко наказание е лишаване от свобода реално. Трябва да има справедливост. Справедливостта в 90 процента от случаите минава и през възмездие", коментира Цацаров.
 
Омбудсманът: Оптимист съм, че Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран

На въпрос дали прокуратурата ще поиска ареста на петимата българи по казуса „Желяз Андреев”, главният отговори: „Веднага след определението на Окръжен съд Добрич заявих, че нашето предложение е по силата на чл. 20 от Договора за екстрадиция между двете страни да започнат консултации. От вчера тези консултации са факт. В тях участваха представители на Министерството на правосъдието и на Върховната прокуратура от наша страна и съответно на Държавния департамент на прокуратурата на Флорида от американска страна. Не са налице предпоставките на договора за временно задържане. Казано по друг начин, няма неотложен случай, както е в текста по самия договор. Аз мисля, че по това имаме необходимото разбиране. Но резултатите ще бъдат обявени малко по-късно”. По думите му конкретното задържане на Желяз Андреев ще бъде избегнато.

Желяз Андреев каза на какво се надява по своя казус

„Вторият етап е свързан неизбежно с екстрадиционно производство по същество, ако американската страна действително предяви молбите за екстрадиция. На този етап прокуратурата ще трябва да внесе исканията в съда”, добави Цацаров. По думите му, с оглед изискванията за двойна наказуемост, каквато съществува по силата на договора, предпоставките за екстрадиция не са налице. Аз вярвам и в разума, и в правната подготовка на нашите съдии, добави Цацаров.

Цацаров: Депутатите да променят закона, ако не одобряват действията при ареста на Иванчева

По случая „Иванчева” главният прокурор коментира, че прокуратурата е направила всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон.
 
nova.bg