Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира някои подробности, свързани с разследването на катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души.
 
„Разследването продължава. В петък трябва да бъдат назначени двете основни експертизи, които касаят асфалтовите проби и качеството на мантинелата или дали иззетите мантинели отговарят на стандартите, които са установени. По отношение на асфалтовите проби, ще се преценява съответствието на т.нар. рецепта за асфалтова смес и особено елементи, които са свързани с наличието на варовик или варовикови смеси в тях, които по един или друг начин поради неспазване на утвърдената рецепта, повишават нивото на полируемост на пътя“, посочи той.

Всичко за трагичната катастрофа край Своге на 25 август четете тук
 
Това, че експертизите ще бъдат назначени в петък, се дължи на необходимостта от осигуряване на абсолютно безпристрастни експерти и място за изследване“, уточни главният прокурор. „Най-вероятно асфалтовите проби ще бъдат изследвани в австрийска лаборатория, а на мантинелата от Института по металознание към БАН“, каза още Сотир Цацаров.
 
Главният прокурор призова трагичният инцидент да не бъде използван за политически цели и още веднъж припомни, че разследваното продължава по всички версии – грешка на водача, техническо състояние на автобуса и състояние на пътя.
 
„Призивът ми към всички и към тези, които се упражняват на темата "Своге", е че ще си свършим работата, но не използвайте това за политически цели. Това не е красиво, грозно е“, каза пред журналисти Цацаров.

Министерски оставки заради трагедията край Своге
 
„С риск да засегна някой ще кажа - беше изтървана фраза, която звучеше така: "Убихте 17 човека". Много е лесно да се раздават присъди в зала. Ще цитирам политик, който в предаване на една от двете основни телевизии, каза: "Не се прави политически рейтинг върху трупове“, посочи той.

БСП: Досега корупцията ни ограбваше, сега вече убива, оставка на правителството
 
„Не мога да коментирам министерските оставки, нито решението на ръководителя на изпълнителната власт по отношение на тях. Не е редно с оглед на това, че съдебната власт не може да има отношение към това“, обяви Цацаров.

БСП видя в министерските оставки признание за провал
 
„Притеснява ме използването на случая в Своге за цели, които са малко встрани, както от целите на разследването, така и от скръбта на хората“, заяви главният прокурор.
 
„Чух всякакви оценки. Такива от типа, че едва ли не министерските оставки следва да бъдат преценявани и приемани едва след решаването на въпроса за виновността - не бива да се хвърля такава спекула в пространството. Чух още една спекула - че нещата едва ли не са кристално ясни и няма какво да разследваме. Било ясно, че шофьорът бил превишил скоростта и е отвлякъл вниманието си. Работим с пълна интензивност по всички версии“, обясни той и уточни, че първите изводи ще бъдат направени, след като имаме експертизи от асфалтовите проби.
 
„Да се обявява предварително политически, че виновникът е ясен и това е само шофьорът и да се обвързва преценка на министерски оставки може би е политически целесъобразно и коректно, но не е редно“, каза още главният прокурор.

След катастрофата край Своге: Властта изказва съболезнования