Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
Цацаров критикува зоополицията във връзка с изоставените коне
96792
Цацаров критикува зоополицията във връзка с изоставените коне
  • Цацаров критикува зоополицията във връзка с изоставените коне
Главният прокурор Сотир Цацаров напомни на МВР за новосъздадената „Зоополиция”, която по думите му е трябвало първа да се отзове на сигнала за изоставените коне в Осоговската планина. В края на януари МВР съобщи, че над 430 полицаи в страната вече ще реагират и на сигнали за инциденти с животни, като по думите на вътрешния министър Валентин Радев във всяко Районно управление в страната ще има поне по 15 зоополицаи.

През уикенда доброволци откриха стадо от около 100 коня, изоставено без храна в Осоговската планина. Близо 70 от животните вече бяха загинали от студ и недохранване, а за останалите 30 се погрижиха отново доброволците със съдействие от Планинската спасителна служба. Прокуратурата пък започна разследване, след като се оказа, че стадото е закупено и отглеждано с европейски средства.

Агенцията по безопасност на храните проверява бедстващите коне в Осоговската планина
 
Според Цацаров при инцидента с изоставените коне първи на място е трябвало да бъдат новите зоополицаи:
 
„Беше представена в МВР с доста шум зоополиция. В случая тя трябваше да е първата, която да реагира. Не казвам кой е реагирал и кой не. Реагираха будни граждани и хора със съвест, които са направили необходимото, за да спасят животните“, каза Цацаров.

Петър Пищалов: Друг е виновен за смъртта на конете ми
 
Зоополицията бе представена в края на януари. В нея участват над 430 полицаи, разпределени по около 15 в областна дирекция, заяви тогава вътрешният министър Валентин Радев:
 
Винаги, когато някой има нужда от зоополиция, винаги във всяко районно управление ще има човек, който ще го чуе. Няма да каже защо се обаждате тук“.

Коне умират и бедстват сред сняг и хищници в Осоговската планина (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Изоставените коне бяха открити през уикенда от доброволци. Близо 70 от животните вече са били мъртви, а останалите 30 са били прекалено слаби, за да бъдат свалени от планината. С помощта на моторни шейни и със съдействието на Планинската спасителна служба доброволците успяха да занесат на животните храна до местността Бек Бунар, където снегът е с дебелина около 1,5 метра. 
 
Междувременно Районната прокуратура в Кюстендил е започнала проверка по две направления – за проявена жестокост спрямо животни и за разходване на европейски средства, след като се оказа, че собственикът на стадото Петър Пищалов го е отглеждал с евросубсидии. Пред медии Пищалов заяви, че оставил конете на друго място, но някой ги преместил до район без храна.

Затвор до 3 г. и глоба до 5000 лв. грозят собственика на бедстващите в Осогово коне