/ ThinkStock/Getty Images
От Българския хелзинкски комитет (БХК) са внесли жалба срещу няколко точки от заповедта на Министерството на здравеопазването (МЗ), с която се въвеждат действащите в момента мерки за контрол на разпространението на COVID-19. Това съобщиха от неправителствената организация.

Жалбата претендира неравно третиране на децата.

Обявиха при какви условия ще бъде въведен локдаун в България


"По силата на обжалваните разпоредби се въвеждат ограничителни мерки, непропорционално засягащи децата, без да се допускат изключения от тези мерки при наличие на зелен сертификат, каквото изключение се предвижда по отношение на възрастните лицa", пише в жалбата.

На училище в пандемия: COVID тестове за децата за присъствено обучение

БХК застъпва тезата, че ако епидемичната обстановка налага ограничения, те трябва да засегнат първо и преимуществено възрастните и едва в краен случай да бъдат затваряни както училищата, така и извънкласните дейности за деца, осигурявани от други образователни инициативи.

Просветният министър разясни COVID тестването на учениците за присъствено обучение

Заповедта на МЗ нарушава чл. 3 от Конвенцията за правата на детето, съгласно който "при всички дейности, отнасящи се до деца, най-добрият интерес на детето трябва да бъде от първостепенно значение", допълниха от БХК.

А вие одобрявате ли тестовете за деца за присъствено обучение? Гласувайте в анкетата ни ТУК