България част от въздушната флота на НАТО
България част от въздушната флота на НАТО / netinfo

Генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер обяви, че 13 страни-членки, сред които и България, са подписали Писмо за намерения (ПзН) относно започване на преговори за подписване на договор за закупуване на транспортни самолети С-17. От името на тези страни Агенцията на НАТО за Поддръжка и Снабдяване (NAMSA) започва преговори с компанията Boeing, както и разработка на Споразумение за „партньорство в обслужването на системите оръжия” (Weapons System Partnership), съобщиха от МВнР.

Събитието идва след шестмесечни усилени преговори между съюзниците - България, Чешката Република, Дания, Естония, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и САЩ. В допълнение към ПзН тринадесетте страни са разработили план за създаване на „Възможности за стратегически въздушен транспорт” (SAC), като самолетите са базирани във военновъздушната база Рамщайн. Първоначално състоящи се от 3 до 4 самолета С-17, SAC ще бъдат управлявани от многонационални екипажи (пилоти и експерти по товаро-разтоварни дейности), като ще се създаде многонационална военна структура за командване и контрол на самолетите.

Поради неотложната оперативна необходимост от стратегически въздушен превоз, страните по SAC възнамеряват да завършат преговорите по сключване на договора още тази година и са си поставили за цел да получат първия самолет С-17 до средата или края на следващата година.

Самолетите ще се използват както за операции на НАТО и ЕС, така и за целите на ООН и за задачи от национален и международен характер. Членството в самолетната флота остава отворено за други страни. Българските въоръжени сили имат изисквания и потребности от въздушен транспорт, който да им осигури успешно изпълнение на планираните мисии и задачи. С включването към гореизложения проект се осигурява оптимално изразходване на ограничените финансови ресурси за постигане на максимален ефект при придобиване на необходимите отбранителни способности.