/ БГНЕС
България подкрепя членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО
93871
България подкрепя членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО
  • България подкрепя членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО
В глобален план потвърдихме необходимостта от предоставяне на безусловна перспектива за членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО. Това заяви президентът Румен Радев след среща с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.
 
Държавният глава посочи, че днешната среща е продължение на активния диалог, който страната ни води с нашите приятели, съседи и партньори.
 
"Тя е продължение на успешното развитие на двустранните отношения между България и Босна и Херцеговина. С Иванич дискутирахме предизикателствата пред развитието на нашия регион като занижени темпове на икономическо развитие, недостатъчна трудова заетост, особено след младите хора", каза Радев.
 

БГНЕС


"Обсъдихме и предизвикателствата и рисковете пред сигурността. Обсъдихме и политическата нестабилност, етническото напрежение, мигрантската криза, тероризма и радикализма. Стигнахме дои общото мнение, че най-ефективния подход за справяне с тези предизвикателства е интеграцията", поясни държавният глава.
 
"Интеграция на всички нива - в глобален план, регионален и двустранен формат. В глобален план потвърдихме необходимостта от предоставяне на безусловна перспектива за членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО. В това отношение може Босна и Херцеговина да разчита, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС Западните Балкани и тяхната перспектива за членство ще бъде един от приоритети", каза още Румен Радев.
 

БГНЕС


Държавният глава изтъкна, че България може да помогне много и по отношение на помощ за покриване на критериите за перспективата в следващия пакет за разширяване Босна и Херцеговина да получи най-сетне статут на кандидат. "България може да полезна и в плана за действие за членство в НАТО. Тук наистина можем и продължаваме да разгръщаме едно ползотворно сътрудничество", каза Радев.
 

БГНЕС


По отношение на интеграцията в регионален аспект, той заяви, че процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа, е правилният формат. "И двете държави ще продължават активни членове в този процес, и да правят всичко възможно той да генерира ефективни политики. Обсъдихме с г-н Иванич, че линиите на комуникации не могат да се развиват само от Юг на Север. Пример са България и Босна и Херцеговина. Те трябва да се развиват от Изток на Запад. В това отношение всички ние трябва да бъдем по-настойчиви", категоричен бе Радев.
 

БГНЕС


"Що се отнася до двустранното сътрудничество, 232 млн. лв.-стокообмен за изминалата година, са нелош резултат. Ние имаме потенциал за много по-задълбочено икономическо сътрудничество. Имаме добра база за обмен в областта на културата и образованието", изтъкна президентът.
 
Убеден съм, че това сътрудничество ще продължава да се развива и, че това добросъседство между България и Босна и Херцеговина ще бъде на основата за едни по-стабилни и проспериращи Балкани, заключи Румен Радев.