/ Dariknews.bg, архив
Маловажните случаи при кражба да отпаднат от Наказателния кодекс. Такива законодателни предложение внесе в парламента БСП. Според социалистите битовата престъпност е най-тежкият бич в страната, особено в малките населени места. Премахването на маловажен случай, когато се касае за кражба, ще доведе до намаляване на тези престъпления, смятат от левицата.

Обявиха в кой български град престъпността е най-висока
 
През последните години кражбите постоянно се увеличават и са все по-голям дял от общия брой престъпления. Според Филип Попов от БСП много от кражбите дори не се съобщават от пострадалите, а причината е, че обикновено са омаловажавани и следват леки наказания.
 
"С настоящата уредба по отношение на престъплението кражба в бл. 194 ал. 3, която ние сме предложили да се отмени, гласи, че в маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до 1 година или пробация, или глоба от 100 до 200 лева. Тези маловажни случаи обаче са наистина важни за пострадалите, защото те се превръщат в един постоянен обект на престъпления и тяхната покъщнина и вещи биват отнети по такъв незаконен начин чрез кражба", посочи Попов.

Властта се отметна – няма да има полицай във всяко село
 
От БСП допълниха, че сегашните закони създават у извършителите чувството за безнаказаност. А така се стига до извършване на кражби отново и отново.