Бойко Рашков
Бойко Рашков / БГНЕС
От "БСП за България" искат председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства /СРС/ Бойко Рашков да бъде изслушан в пленарна зала относно нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти. Това съобщи заместник-председателят на парламентарната комисия за контрол над службите и използването на СРС Славчо Велков от левицата на брифинг в Народното събрание.

Социалистите искат изслушването да се състои в периода от 29 ноември до 2 декември на закрито заседание.

Поводът е изявление на Бойко Рашков за национална медия от средата на август за нерегламентирано подслушване на "политици, магистрати и журналисти с цел сплашване".

Въпросът е бил поставен на закрито заседание на ресорната парламентарна комисия. Бойко Рашков отговори общо на въпроса, защото не беше подготвен за него, без да конкретизира имена, разказа Славчо Велков.

Той посочи, че от БСП искат изслушването, защото констатират тревожни факти и данни около това изявление и около дейността на Бюрото, свързана с процедурата на съхранение на резултатите от прилагане на СРС, в това число унищожаване и неунищожаване и възможности за нерегламентирано използване впоследствие.

Велков каза, че на вчерашното заседание на комисията за контрол над службите за сигурност и използването на СРС е присъствал и главният прокурор Сотир Цацаров, както и представляващият Вишия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
БТА