"БСП ще настоява за намаляването на ДДС в малката потребителска кошница. Ще настояваме за 0% ставка за хляб и хлебни изделия. Това каза председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски на пресконференция преди днешния коалиционен съвет БГНЕС. Той уточни, че тази идея не среща подкрепа сред коалиционните им партньори. 

"Ние се радваме, че политиката, която определихме като водеща за нашата партия – доходите на хората, цените на стоките и повишаване благосъстоянието на българските граждани, започва да намира подкрепа в реални изражения и в предложенията на коалиционните партньори. В приетия бюджет през месец януари над 20 млрд. лв. бяха отделени за социална политика. Сега в предстоящата актуализация виждаме, че се предвиждат нови 2 млрд. лв.", заяви той.

По думите му "това показва, че правителството наистина се грижи за хората и нещата започват да се случват по начина, по който сме ги обещали, благодарение на нашата парламентарна група".

"От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 21%. Коалиционните партньори са съгласни от 1 октомври да се случи преизчисляването на пенсиите към средноосигурителен доход 2021 година. Всяко едно семейство в следващите месеци ще получи допълнително данъчно облекчение от 50 лева за всяко дете, за повече от едно дете – около 1100 лева на година. Има съгласие и за отпадане на тавана на пенсиите – той да стане 3400 лева", посочи той.

По думите му те продължат да настояват минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли на 760 лева.

"Ще продължим да настояваме и за необлагаемия минимум. Това предложение, не намира широка подкрепа в коалицията, но БСП ще го отстоява в предстоящите преговори, каза още Свиленски.
Безплатните детски градини продължават да действат като мярка, тя ще продължава и в следващите години. Ще разпишем още тази седмица необходимите законодателни инициатива, за да може да бъде компенсиран бизнесът", каза още Свиленски.

Борислав Гуцанов добави, че БСП настоява за таван на цената на газа на сегашните равнища и водене на преговори, включително с "Газпром".

"Най-вероятно още следващата седмица ще бъде вкаран закона за свръхпечалбите освен на производителите, така и на търговците на електроенергия", поясни той. 

 
БГНЕС