Броя на удавниците край Варна расте
Броя на удавниците край Варна расте / cнимкa: Sofia Photo Agency

Инцидентите с удавници в област Варна, и то най-вече в морето, нарастват в последните години, сочи статистиката, изнесена днес от БЧК-Варна. Предоставените данни сочат, че ако удавниците през 2006 г. са били четирима, през 2007 г. - осем, през 2008 - 12, а към 1 юли т.г. вече са петима. Макар броя на спасените също да се увеличава през годините - 2005 г. са 711, 2006 г. - 1156, а 2008 г. - 1232-ма души, специалистите считат, че ситуацията по Черноморието е повече от критична.

Масово не се спазва наредбата да има спасителен пост на всеки 100 м плажна ивица с по двама спасители. Едни от най-натоварените плажове са неохраняеми - Паша дере, Черноморец, Панорама. Там, където има постове, в повечето случаи са с един спасител и без необходимото оборудване, отчитат от БЧК, пише БГНЕС.

Въпреки че комисия от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверява плажовете и концесионерите, досега няма нито един санкциониран концесионер или община, твърдят още от дружеството. Хора от БЧК допълват, че концесионерите преотдават дейности, включително и водното спасяване, което води до размиване на отговорността за опазване живота на хората, а това значително затруднява организирането на водно-спасителната дейност. Сред основните причини за тежкото състояние на водното спасяване е липсата на контрол, липсата на санкциониране на нарушителите и неработещи наредби и закони.

От БЧК предлагат на община Варна да се променят нормативните документи с ясно разписани правила и задължения на заинтересованите страни. Според тях е необходимо общинските администрации да осъществяват строг контрол и санкции и на нарушителите да се спира търговската дейност или да се прекратява договора за концесия или преотдаване.