България ще получи допълнителни дози ваксини от ЕС
"Ваксинираните стават повече от заразените". Това съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

„След изключителна работа на хората от екипа за преговор. След всичко това, което през последните дни направих, благодаря на председателя на Европейския съвет.

България ще получи допълнителни дози ваксина срещу COVID-19

Снощи говорихме, заедно споделихме радостната вест. Тя показва солидарност. Благодаря на моите приятели в Австрия - Себастиан Курц, на моите колеги. 1 259 728 допълнителни дози за България в следващите месеци - април, май, юни. Плюс тези над 200 000, които имаме", допълни премиерът.

"Виждате пика на вълната вече е надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите стигат броя на заразените", каза още той.



Премиерът направи инспекция на суперкомпютъра заедно с еврокомисаря Мария Габриел. Той благодари на Европейската комисия и на Урсула фон дер Лайен за отпуснатите допълнително дози ваксина срещу коронавирус.

„Ключовата дума е солидарност. За да може целият Европейски съюз - силен, мощен, единен, солидарен, да излезе от тази пандемия”, добави той.

Бойко Борисов суперкомпютър
МС

Премиерът акцентира също върху значението на инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в ЕС. „Това е третият инсталиран суперкомпютър в Европа, което е признание за българите, за нашите специалисти в IT сектора“, категоричен беше министър-председателят.

Бойко Борисов суперкомпютър
МС

По думите му, това е голяма възможност не само за България, но и за региона. „Строим суперкомпютри, магистрали, пречиствателни станции и показваме направеното“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.
 
Бойко Борисов суперкомпютър
МС


През октомври 2020 година българското правителство отпусна над 20 млн. лв. във връзка с придобиването и експлоатационните разходи на суперкомпютъра. Инвестицията е от голямо значение за повишаването на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите.

Осемте центъра със суперкомпютри в ЕС ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда. 

Бойко Борисов
Министерски съвет

Премиерът Борисов огледа на място и новия корпус на Университета за национално и световно стопанство

„Когато идвахме последния път тук, имаше занемарени терени. Новата сграда ще облекчи работата на университета, готови са модерните аудитории. Осигуряваме най-добрите условия, за да може младите хора да останат да учат и да се развиват в България“, посочи премиерът Борисов. 

Министър-председателят изтъкна, че преди две години правителството е отпуснало допълнителни 7,5 млн. лева за изграждане на новия учебен корпус.