Трябва да бъдем много внимателни, бдителни и категорични - в изказа, в действията си и срещу тези, които сеят терор, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след проведения Председателски съвет в Народното събрание по повод националната сигурност в контекста на напрежението в Израел и войната в Украйна. Председателят на парламента Росен Желязков свика шефовете на парламентарните групи, покани бяха отправени и към премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

"В никакъв случай не мога да кажа, че трябва да сме спокойни. Напротив – службите, МВР трябва да са бдителни. Имаме много общности тук, които се мразят, имаме и атентат в Сарафово", каза още Борисов и допълни: "Конфликтът е от няколко дни, вярвам в службите, в Гранична полиция, притеснявам се за миграционния натиск, но дано големите играчи в световната политика намерят мъдрост, доброта заради всички хора по света. Това е конфликтът, който тлее хилядолетия. Трябва мъдрост и политическа зрялост".

По думите му и в Нагорни Карабах нещата са станали „набързо и силово” заради тлеещ кофликт от много години. Затова според него Украйна "ще мине вече на заден план”, тъй като фокусът ще мине към Израел и Палестина.

Според лидера на ГЕРБ има дефицит в отбраната: "В следствие на трите години хаос, има дефицит. А преди това платихме "Кугър"-и, "Спартан"-и, които така обилно ги показвахте".

На въпрос дали ще бъде подкрепен кабинетът "Денков", Борисов беше категоричен:

"Ще подкрепим кабинета, особено в условията на тази международна обстановка. Представете си служебен кабинет, в условията на местни избори, да подготвяме и национални", смята Борисов.

По повод критиката на опозицията той беше категоричен: "Ние в момента се справяме най-добре и като опозиция, и като управляващи. А опозицията не спира да ме търси. Мен като ме няма - не ги лови сън тези хора, не ги лови сън. И само в духа и тона на шега - да не се окаже, че и за там сме изнасяли оръжие".