"Трябва, когато има важни задачи за решаване, институциите да бъдат заедно. Изключително важно е в тази дискусия да се включат и тези партии и партийни лидери от Народното събрание, които са готови също да участват в такъв конструктивен диалог, защото много от решенията зависят от това какво ще стане в НС". Това каза премиерът Николай Денков след консултативната среща, която президентът Румен Радев свика, за да бъдат обсъдени рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране.

"Очерта се ясно, че по отношение на мигрантската криза, ситуацията около изваждането на българите от Израел, правителството е свършило голяма част от задачите си и това е в резултат на усилията на всички ни. Аз ще направя всичко възможно, което зависи от мен, да продължим разговора, който започнахме днес", допълни той. 

Президентът: Няма пряка заплаха за националната сигурност, но има риск от проникване на членове на терористични групи (СНИМКИ)

"Ще продължим напред не само да дефинираме проблемите, но да търсим и решения. Този разговор беше конструктивен и той трябва да продължи с участието на партиите, които подкрепят правителството", обясни премиерът.

За участие в консултативната среща бяха поканени председателят на Народното събрание, министър-председателят, заместник министър-председателят, министърът на отбраната, началникът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ и директорът на Служба „Военно разузнаване“.