Приключи консултативната среща, която президентът Румен Радев свика на "Дондуков" 2. На нея бяха обсъдени рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране.

В началото президентът поздрави правителството за бързата реакция и извеждането на българските граждани, желаещи да напуснат Израел. "Завършването на тази операция остава приоритетна задача", посочи Радев.

Денков: Ако конфликтът в Израел продължи, това ще се отрази на цените през идващата зима (ВИДЕО)
 

Общо е било мнението, че към момента няма пряка заплаха за сигурността на страната, подчерта държавният глава.
 

президент среща
Президентство


"Остават в сила предприетите от правителството мерки за превенция на риска. В същото време е налице тенденция за влошаване на средата за сигурност заради военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказа, растящото напрежение на Западните Балкани. Това изправя страната ни пред нови предизвикателства. Ескалацията на въоръжения сблъсък между Хизбула и Израел и въвличането на нови участници повишава риска от засилен миграционен поток към България с потенциално проникване на членове на терористични организации", обясни още Румен Радев.

среща президентство
БТА


На срещата не бяха поканени депутати от нито една парламентарно представена партия. Форматът на срещата бе различен от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).
 

среща президентство
БТА


За участие в консултативната среща бяха поканени председателят на Народното събрание, министър-председателят, заместник министър-председателят, министърът на отбраната, началникът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ и директорът на Служба „Военно разузнаване“.
 

среща президентство
БТА


След срещата президентът посочи, че има дефицит от способности на структурите за защита на националната сигурност. "Както в техните възможности да противодействат на тези нови заплахи, така и на нашите възможности да прилагаме подобни способи. Новите предизвикателства изискват задълбочен анализ на наличните способности на нашите структури за защита на националната сигурност и налагат също така придобиването на нови способности, които да бъдат адекватни на тези съвременни заплахи”, заяви още Румен Радев.

Той настоява да се извърши преглед и актуализация на нормативната база, която регламентира дейността и на спецслужбите, на МВР и на въоръжените ни сили. Както и да започне обсъждане на планове и тактики за тяхната модернизация, особено от техническа гледна точка.

"Трябва да отбележим, че процесите в настоящата ситуация изискват ускорена процедура, така че да можем да бъдем адекватни на заплахите, които се развиват с наистина голяма скорост. Изненадата, бих казал дори и шокът, от първите часове на бруталната агресия на Хизбула срещу Израел ясно показаха огромното значение на службите за сигурност и тяхната адекватност. Затова придобиването и използването на високотехнологични системи за придобиване на своевременна и достоверна информация, за нейната обработка и защита трябва да бъдат приоритет”, отбеляза президентът.