Бойко Борисов обяви, че няма той да е кандидатурата на ГЕРБ за премиер. "Не е редно като Радев да разделям нацията и ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска ориентация". Това каза Борисов пред журналисти във Велико Търново.

Борисов: Ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство (ВИДЕО)

Той заяви, че по-подготвен човек за премиер от него няма. "Неслучайно имаме пет спечелени парламентарни победи. Така или иначе много хора, както и владиката каза преди малко, държат да съм аз, но аз винаги съм считал, че обединението прави силата", каза още Борисов.

МС

Той отчете, че сме в пандемия и тежка финансова криза в света и добави обяви, че не е редно и той да разделя нацията на две. "На практика Радев това прави.
Ще предложа друг министър-председател с много ясна - европейска, натовска ориетнация. Ще ви кажа, когато бъде даден мандатът"
, каза още Борисов.

На въпрос дали това ще бъде Томислав Дончев, той отговори: "Не, не че не заслужава. Нека получим мандата. Много сериозно ще се отнесем".

Захариева: Обсъждаме варианти за правителство и без Борисов

Борисов каза, че ще обяви предложението за министър-председател, когато ГЕРБ стане готова и отчете, че по Конституция партията има една седмица за консултации.

МС

По думите му, от стария кабинет в предложението ще останат достатъчно хора и ще има и нови. "Ще ги видите. Днес сме дошли при владиката", каза още Борисов и допълни, че са отпуснати 2 млн. лв. за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново.

Митрополията е с голяма историческа стойност за града. Великотърновски митрополит Григорий, че подкрепата на правителството е изключително навременна и необходима за реставрацията на митрополията.

Сачева: Ще предложим кабинет и ще видим каква подкрепа ще получим (ВИДЕО)

Министър-председателят посочи, че политическите партии трябва да проявят мъдрост и отговорност и тези, които могат да съставят правителство, не трябва да дезертират. „Нека да минат емоциите, да си излеят омразата, но след това да погледнат отговорно, а не да се поддават на низки страсти“, призова Борисов.

Премиерът обърна внимание, че има дефицит на кадри и на хора с визия и по тази причина е важно да се подходи отговорно към управлението на държавата. Борисов изтъкна, че настоящото правителство е изпълнило управленската си програма и напомни за постигнатото в сферата на доходите, инфраструктурата и големия успех на България с приемането й в чакалнята на Еврозоната и в Банковия съюз. „Ние можем да покажем какво сме направили“, отбеляза още той.




След това той посети МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", където се строи нов корпус. Средствата за него са отпуснати от правителството. Борисов е придружен от кмета на Велико Търново Даниел Панов, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и финансовият министър Кирил Ананиев.

"Ако зависи от нас, ще даваме пак пари за болници и църкви", обърна се премиерът към финансовия министър.