Бойко Борисов
Бойко Борисов / БТА
Днешното изявление на Трифонов означава, че той не иска да правителство и това прах в очите на хората, смята лидерът на ГЕРБ
Резултатът какъв е - ГЕРБ печелят в 16 области, а "Има такъв народ" в 8. Лидерската битка печели Бойко Борисов. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

Според бившия премиер, масово хората с висше образование и от работещите са гласували за ГЕРБ.

"В 11 часа, Трифонов обявява правителство и казва: "Чакам Радев да ни даде мандат". По това време ГЕРБ е първа политическа сила. Откъде знае Трифонов, че е първа политическа сила. Не могат да преброят два процента и половина", попита Борисов.

"Демокрацията замина, има един ботуш, който ни стои на главите", коментира той  по повод изборите за народни представители.

ЦИК при над 98% обработени протоколи: „Има такъв народ“ са първа политическа сила, втори - ГЕРБ-СДС

По думите на Борисов хората са били подплашени и е постигнато това, което е искал президентът Румен Радев. Бившият премиер смята, че 70% от хората са се уплашили или са се отвратили и затова не са отишли до урните на 11 юли.

Лидерът на ГЕРБ поиска да им бъде даден списъкът на електронните специалисти, които са носили отговорност за машините в чужбина. Откъде ги намериха, попита Борисов.

"Бойко Рашков направи параван на "Има такъв народ". Размениха с ДПС представители на секциите, комисиите". Според Борисов част от гласовете от ДПС са отишли именно в партията на Слави Трифонов.

"Някой явно му е казал, че работят активно в ЦИК да обърнат резултата. Само с НАСА и астронавти не се бяхме занимавали", коментира политическата програма на партията на Слави Трифонов. "Българин и северномакедонец в Космоса - ето така стават "Междузвездни войни", иронизира бившият премиер.

Приоритетите на „Има такъв народ“: От детските градини до Космоса

"Днешното изявление на Трифонов означава, че той не иска да правителство и това е прах в очите на хората", коментира още Борисов и посочи, че това е сценарий на Румен Радев да остане служебното правителство на власт.

Според него не е случайно "връщането на кадрите на НДСВ в политиката". Борисов смята, че зад тях са стоели "икономически кръгове".

Той разкри, че вече не се вози в джип, а в партийната кола. "Всички имат такива джипове - и Радев също. Избодох им очите с този джип", коментира бившият премиер.

"Планът им е Бойко Рашков да изчегърта всичко и да тормози хората. От сутрин до вечер - не бяха подслушвания, мачкане на хора. Той беше основният играч срещу ГЕРБ", коментира Борисов и сподели, че много активисти на ГЕРБ са се оказали с предупредителни протоколи да не се занимават с избори, сред които и бившият земеделски министър Десислава Танева. "Слави Трифонов не е никакъв и ще си измие ръцете с хората от проектокабинета си", отговори Борисов на журналистически въпрос дали лидерът на "Има такъв народ" може да поеме политическата отговорност за управление на страната.

Ако "Има такъв народ" не съставят правителство и президентът връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС, тогава коалицията ще предложат проектокабинет с премиер Даниел Митов.

Даниел Митов пък разкритикува ЦИК, че са се държали "неадекватно" в изборния ден и са провели първото си заседание два часа след началото на изборния ден. Той уточни, че ГЕРБ са подали общо 104 жалби за изборни нарушения, за организиране на масов купен вот и за непозволена агитация.