/ ThinkStock/Getty Images
Средно около 10-15% от двойките в репродуктивна възраст имат затруднения. Това каза Христина Христова, съветник на вицепремиера Валери Симеонов на форум "Причини за нарушаване на репродуктивните функции при младите хора и пътища за преодоляването им".
 
Очертаха се негативни демографски тенденции, като отлагане на раждане на деца за по-късна възраст, ранното раждане сред ромите, дори в детска възраст, висок показател на абортите, които са половината от броя на ражданията.

Учени: Раждането на дете ускорява стареенето на жената с 11 години

Зам. - социалният министър д-р Султанка Петрова отбеляза, че демографската ситуация в България е тревожна, но това е тенденция в целия ЕС. Според нея трябва да се спазва заложеното в Закона за здравето изискване учениците от горен курс да се образоват сексуално.
 
За демографските тенденции и застаряване на населението в Европа и България говори Георги Бърдаров от СУ "Св. Климент Охридски", който е и съветник на д-р Султанка Петрова. По думите на Бърдаров в цяла Европа, поради променената ценностна система на населението - високото образование и кариерното развитие, раждаемостта е ниска.
 
Според него не е странно това, че всяка година се раждат по-малко бебета в България, не е и катастрофа, защото в момента влиза в детеродна възраст поколението, раждано през 90 -те години. Този контингент е по-малък, а не репродуктивните нагласи са станали различни, коментира Бърдаров. Той прогнозира, че в следващите няколко години раждаемостта ще става все по-ниска.

Все повече българки се решават на второ дете
 
По думите на Бърдаров, когато се говори за застаряването на българското население, това също не трябва да се приема като прецедент, тъй като в цяла Европа средната продължителност на живота е над 80 години. Той посочи, че сравнителна таблица на средната продължителност на живота в началото на 20 век и в началото на 21 век показва, че тя е нараснала 2,5 пъти, а в страни като Испания от 34,3 години вече гони 83,8 години. Той прогнозира, че ще има държави, в които средната продължителност на живота ще достигне 90 години, а в страни като Италия, Гърция и Малта за млади хора вече се възприемат хората до 50 годишна възраст. Днес 8,5 процента от световното население е на 65 и повече години, а към средата на века 17 процента от световното население ще е над 65 години, каза Бърдаров.
 
Според него огромните проблеми на България са емиграцията на млади хора и промените на структурата на населението. Притеснително е, че при една от най-ниските средни продължителности на живота в Европа, ние имаме най-застарялото население, каза Бърдаров. Той смята, че голямата битка на България трябва да е за задържането на младите хора в страната.

Само 5% от българските семейства имат три и повече деца
 
Началникът на клиниката по урология и андрология на ИСУЛ проф. Чавдар Славов говори за безплодието при мъжа като част от демографските проблеми на нацията Той посочи, че
 
15 на сто от двойките не могат да постигнат бременност в рамките на една година, като в 50 на сто от случаите причината е в мъжа.
 
Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов обърна внимание на това, че репродуктивните проблеми са и част от от проблемите на работата среда. Той допълни, че в момента се работи по разширяване на директивата за канцерогенните вещества , като ЕК прави мащабно проучване за мерки за безопасност на работниците.
 
Председателят на Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата към КНСБ Янка Такева заяви, че форумът ще излезе с предложения за законодателни инициативи за репродуктивното здраве. По думите на Такева "италианската и испанската образователна система разглеждат този въпрос и са наложили някои правила за етичното обличане на момичетата и момчетата". Тя смята, че младото поколение трябва да бъде образовано как и по какъв начин да се грижи за своето здраве от най-ранна възраст.
БТА