Учени установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години
Учени установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години / ThinkStock/Getty Images
Учени от университета "Джордж Мейсън" в САЩ установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт.

Учени съветват жените да раждат по-късно

Специалистите използвали данни от изследване през периода 1999-2002 г., което цели да се идентифицират рискови фактори за различни заболявания. Те изследвали ДНК проби от близо 2000 жени в репродуктивна възраст.
Специално внимание било обърнато на състоянието на теломерите - крайните хромозомни участъци, отговарящи за защитата на гените от увреждания при клетъчно делене.

Разкриха защо жените дундуркат бебетата си в лявата ръка

Оказало се, че при майките теломерите са значително подкъсени, а това навежда на мисълта за ускорено клетъчно стареене. Крайните хромозомни участъци у участничките, които износили най-малко едно дете, били средно с 4,2 процента по-къси в сравнение с теломерите у жените, които не са станали майки.

Жените все още вършат повечето домакинска работа и гледат децата през почивните дни
Учени установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години ThinkStock/Getty Images

Това означава, че у родилите жени липсват около 116 базови двойки, а това се отъждествява с ускорено стареене с повече от 10 години.

Късното майчинство е полезно за мозъка

Специалистите отбелязват, че в случая подкъсяването на теломерите е по-голямо в сравнение с наблюдаваното по-рано у пушачи и засегнати от затлъстяване хора. При това намаляването на защитните участъци на ДНК зависело пряко от броя на децата.

Същевременно не трябва да се търси причинно-следствена връзка между майчинството и ускореното стареене, тъй като върху теломерите могат да повлияят фактори, които не са били взети под внимание.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА