Бедствено положение в Бургас заради валежи от дъжд, сняг затвори пътища в страната
Бедствено положение в Бургас заради валежи от дъжд, сняг затвори пътища в страната / снимки: БГНЕС, Dariknews.bg
Първият сняг и проливни дъждове причиниха хаос в страната
75789
Първият сняг и проливни дъждове причиниха хаос в страната
  • Първият сняг и проливни дъждове причиниха хаос в страната

Червен код е обявен в 5 области на Югоизточна България заради проливни валежи от дъжд и сняг и бурен вятър, съобщават от НИМХ-БАН. Кодът е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска.

Обявиха бедствено положение в община Баните, област Смолян. Проливните дъждове са оставили без ток 18 села в общината. Снегът в общината е около 10 см и е само между Баните и Давидково.

Заради обилните валежи от дъжд бедствено е положението и в Бургас. Всички пътни настилки в Бургас са под няколко сантиметра вода. Особено сериозно е положението в комплекс „Меден рудник", кварталите „Победа", „Акациите" и селата Извор и Маринка.

Заради тежката зимна обстановка към 14.00 ч. днес кметът на Габрово Таня Христова е обявила бедствено положение на територията на общината. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

И кметът на Севлиево Иван Иванов е обявил днес в 15.00 ч. бедствено положение на територията на общината заради усложнената зимна обстановка. Това съобщи Мирела Ганчева от администрацията.

Критична е ситуацията в Хасковско, където заради падналите проливни дъждове преляха реките, а язовирите са в критично състояние. Река Хасковска излезе от коритото си в централната градска част и наводни Зеленчуковия пазар, както и голяма част от улиците в центъра на Хасково. Най-критично е положението в общините Хасково и Димитровград, където за 6 часа са се излели над 90 литра дъжд на квадратен метър. Засега няма информация за бедстващи хора.

Първият сняг, завалял над страната, затвори пътища и остави хиляди абонати без ток.

Падналият първи сняг събори много дървета върху съоръжения от електропреносната мрежа и прекъсна електрозахранването. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша, съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ. Екипи на компанията работят усилено за отстраняване на повредите.

Вследствие на обилните валежи е прекъснато движението на влакове в няколко участъка в страната. Заради наводнен железен път е спряно движението между гарите Димитровград-север - Меричлери, Димитровград - Хасково, и в района на гара Плачковци. Там падналия мокър сняг е нанесъл щети върху контактната мрежа.

Вече е възстановено движението на влакове в района на Цветино - Велинград, съобщиха от НКЖИ. Там по-рано днес бяха паднали дървета върху железния път.

Дежурни екипи следят нивото на реките в района на Скобелево и Черна гора -Чирпан за възможни преливания и наводнение на железния път.

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб. Той ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка. Гражданите ще могат да подават сигнали на тел. 960-10-262.

Бедствено положение в Бургас заради валежи от дъжд сняг затвори пътища в страната
netinfo

Километрично задръстване с ТИР-ове и коли се образува на автомагистрала "Тракия" в посока Пловдив. Тапата започва от мотела при Ихтиман и стига до тунела "Траянови врата".

В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно ТИР-овете. Пътят Троян - Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Временно се преустановява движението на МПС по магистрала „Хемус” от София до Ботевград в посока Ботевград заради снегонавявания. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

По автомагистрали „Тракия” и „Хемус” е ограничено движението на тежкотоварни МПС на територията на област София. Затворени за движение са проходите Шипка, Златишки, Троянски и Върбишки. Проходът Предела е затворен за движение на МПС над 12 т., в проходите Твърдишки и Вратник е забранено движението на МПС над 10 т. В Дюлински е забранено движението на товарни МПС, а в Айтоски е забранено движението на МПС над 20 т.

В проходите Петрохан, Превала, Рожен и Пампорово всички МПС трябва да се движат задължително с вериги, а товарните МПС без ремаркета и полуремаркета. Проходите Печинско, Котленски, Обзорски, Ришки са отворени за всички МПС, а Проходът на Републиката е отворен само за леки автомобили.

Намалена е видимостта в прохода Шипка заради обилния снеговалеж и силния вятър.Аварирали са няколко леки коли в прохода, тъй като не са със зимни гуми. Между селата Шейново и Шипка има закъсали няколко товарни автомобила.

Снежната покривка в прохода "Шипка" и в туристическата местност "Узана" достигна 15 см, а температурите паднаха под нулата. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. Авария на далекопровод е оставила без електрозахранване 15 села в общината. Екипи на "Енерго-Про" работят за отстраняването на повредата.

Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са проходими при зимни условия, почистват се и се опесъчават.

Ранният сняг изпочупи клони и дървета в селата Хаджи Димитрово, Шейново, Шипка. Заради падналите клони има и скъсани жици по електропреносната мрежа.

Междувременно от пътната агенция информираха, че е възстановено движението на всички превозни средства в проходите "Владая" и "Петрохан".

В ранните следобедни часове движението на автомобили в района на Присовските завои край Велико Търново и при селата Самоводене и Поликраище се нормализира, информират от полицията. Продължава работата по възстановяване на движението през прохода на Републиката.

Остава затруднено движението по пътя Велико Търново - Варна, в района на с. Шереметя, където има товарни автомобили, препречили пътното плато.

Всички структури на Районната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, съвместно с екипи на полицията и Областно пътно управление, под ръководството на областния управител, работят по отстраняването на паднали дървета в прохода на Републиката, по пътя Велико Търново - Елена и в старата столица. Служители от група „Спасителни дейности” са оказали съдействие при отстраняването на товарните автомобили, препречили пътното платно в района с.Поликраище.

Към момента в област Велико Търново няма бедстващи населени места, както и такива без ток.

Пътищата в област Русе са проходими, но обстановката се усложнява и е възможно да има по-сериозни проблеми в посока към Кубрат и Силистра. Това съобщиха от Районната пътна служба. В тези участъци има навявания и почистването е затруднено. Движението на товарни камиони над 20 т в посока към Велико Търново е спряно, заради усложнената обстановка там.

В Русе засега няма проблеми, шест машини чистят и опесъчават улиците на града, коментира директорът на общинската дирекция „Управление при кризи” Спасимир Димитров. Всички машини са проверени, има готовност на терен да излязат и още, ако се наложи.

Заради активиране след падналите последни валежи на свлачището на пътя Симитли-Разлог, в близост до село Градево, движението на тежкотоварни автомобили през прохода "Предел" е било спряно днес около 9.00 ч. Това съобщиха от пресслужбата на областната управа в Благоевград. В момента движението в проблемния участък се регулира със светофарна уредба, а патрулни коли на областната дирекция на МВР - Благоевград, следят за движението по пътя Симитли-Разлог.

Участъкът е обезопасен и движението се извършва в едната лента.

Временната организация на пътя се налага поради срутване на подпорна стена след падналите дъждове през изминалото денонощие, припомниха от областната управа.

Поради валежите от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, агенцията "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и с повишено внимание.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомнят от АПИ.

Гражданите и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка, поддържането на републиканската мрежа и въведените ограничения от страницата в интернет на АПИ - www.api.bg, и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

"Оранжев" код за силен вятър, обилни дъждове и сняг днес е обявен в 17 области в страната, припомнят от АПИ.