протест Полфрийман
протест Полфрийман / DarikNews.bg, Иван Лазаров
Това е позорно решение на съда, възмути се Волен Сидеров
Симпатизанти на партия „Атака“ се събраха на протест пред Съдебната палата в столицата с искане освободеният предсрочно от Софийския апелативен съд Джок Полфрийман да бъде върнат обратно в затвора.

Семейството на убития Андрей внася жалба срещу освобождаването на Полфрийман

Протестиращите настояват и за оставката на Калин Калпакчиев – председателят на съдебния състав от Апелативния съд в София, взел решението на предсрочното освобождаване на австралиеца.

Протест срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман

„Това е безпрецедентно, позорно решение на един съдия. Ние настояваме той да подаде оставка и второ – неговият случай да бъде разгледан от съдебния Инспекторат“, призова лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Полфрийман излежа в затвора едва 12 от общо 20-годишното си наказание за убийството на студента Андрей Монов. В телевизионно интервю бащата на жертвата – Христо Монов, обяви, че ще внесе искане за възобновяване на делото.

ВМРО иска дисциплинарно производство срещу съдиите, освободили Полфрийман

Протестиращите поискаха още и промени в закона, които да не позволяват редуциране на наказанието на извършителите на тежки престъпления.
 

протест Полфрийман
DarikNews.bg, Иван Лазаров


„Тук трябва да посоча и ролята на Българския хелзинкски комитет, който е една антибългарска организация. Трябва да бъде разследван, тъй като този комитет определено работи в услуга на чужди интереси. Зад него са пари на чужда държава“, смята Сидеров.

Как и защо се стигна до предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман?
 

протест Полфрийман
DarikNews.bg, Иван Лазаров


От партия ВМРО пък днес отправиха искане до Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу Калпакчиев, който според тях е взел решението под натиск.

На този етап Джок Полфрийман продължава да стои в центъра за чужденци в Бусманци, защото не притежава валиден документ за самоличност.

Междувременно пък семейството на убития студент внасят жалба срещу предсрочното му пускане от затвора.
 

протест Полфрийман
DarikNews.bg, Иван Лазаров