Асоциацията на прокурорите в България /АПБ/ не може да остане безучастна по повод оповестените факти от Прокуратурата за отправени заплахи за убийство по отношение на прокурор от Специализираната прокуратура /СП/, чрез поставяне на писмо в кабинета на магистрата с патрон калибър 19 х19 и бележки. Това съобщиха от пресцентъра на прокурорската позиция в становище, изпратено до медиите.

Правосъдното министерство призова случаят с магистрата да не се политизира

"Изразяваме своята солидарност и подкрепа към нашия колега прокурор от СП. Подобни опити за оказване на натиск върху магистрати, чрез всяване на страх, са в пълен разрез с европейските ценности, към които страната ни се стреми вече дълги години. Българските прокурори и АПБ категорично не приемат и се противопоставят на всяка форма на насилие и опити за натиск при изпълнение на служебните задължения към прокурорите и магистратите като цяло. Особено притеснително в случая е, че се касае за атака срещу действащ прокурор от СП, наблюдаващ дела с изключителен обществен интерес, с явната цел за проваляне на тези производства, което би се отразило негативно върху цялостния имидж на страната ни пред европейските институции", гласи позицията.

МВР е в пълна готовност да се включи в разследването на заплахата срещу спецпрокурор

"Оставаме последователни в непримиримостта си към всякакви форми на уронване престижа на съдебната власт чрез персонални атаки към магистрати от системата на ПРБ", допълват от АПБ.

"Призоваваме към законосъобразно, професионално и отговорно поведение от страна на всички държавни органи, ангажирани в борбата с престъпността, както и към обществена нетърпимост към подобни уродливи прояви!", апелират още от АПБ.