Заплашваният прокурор - наблюдаващ по делата на Божков
Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за системно следене и закана с убийство на магистрат от Специализирана прокуратура.

На 6 април в София в служебния кабинет на магистрата в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити един патрон, калибър 9х19 мм, както и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи. С тях били изписани думите „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата, посочиха от прокуратурата. 

Въпросният магистрат от повече от година има назначена охрана заради неговата застрашеност, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите й прокурорът многократно е посещавал през последните месеци болницата, чието име фигурира в заплахата. "Скандално е, че това е случва в държава, която е член на ЕС. Висш магистрат да бъде заплашван по този начин. Не е нормално прокурор да намери такава заплаха в бюрото си в сградата на Специализираната прокуратура, която е охранявана от министерството на правосъдието", заяви още Милева.

БГНЕС

Според нея целта на заплахата е "магистратите да се страхуват да изпълняват своите служебни задължения". Прокуратурата настоява за гаранции от държавата, че това няма да се случи и на други техни представители. "Скандално е, че това е случва в държава, която е член на ЕС. Висш магистрат да бъде заплашван по този начин. Не е нормално прокурор да намери такава заплаха в бюрото си в сградата на Специализираната прокуратура, която е охранявана от министерството на правосъдието", заяви още Милева.

"Нали нашата основна мисия е да се борим с престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства, а не нашите колеги и техните близки да са подложени на системи и заплахи. В Римската харта и становище на европейските прокурори са установени основните принципи и насоки, свързани с устройството на прокуратурата в едно демократично общество. В тях пише, че прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземането на техните решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск и вмешателство", допълни Милева.

Разследването е възложено незабавно на следовател от Софийска градска прокуратура. За заканите срещу прокурора ще бъдат информирани ЕК, европейският парламент, посолствата на страните от ЕС, САЩ, Великобритания, както и консултативният съвет на европейските прокурори.

По информация на NOVA заплашеният с убийство прокурор е Ангел Кънев. Предполага се, че бивш служител на МВР е автор на заплахата.

Кънев е наблюдаващ по делата на Васил Божков и заради това от миналата година е с назначена охрана. Тогава беше установено, че близки до Божков го следят и бяха снимали как влиза в сградата на НАП.

Ръководството на Специализираната прокуратура изпрати становище до медиите, в което изразява "своите притеснения за живота, здравето и независимостта на прокурорите, работещи в институцията, във връзка със зачестилите заплахи срещу тях".

"Заплахите са свързани с изпълняване на служебните им задължения по привличане към отговорност на лицата, които са извършили престъпления, и поддържане на обвинението по наказателни дела. Изразяваме надеждата си, че държавните институции в лицето на Министерство на правосъдието и на Министерство на вътрешните работи ще предприемат бързи и адекватни мерки по организиране на защита на живота, здравето и независимостта на българските магистрати, които са призвани ежедневно да се борят за справедливостта", посочват от Специализираната прокуратура .



От правосъдното министерство също излязоха с позиция по темата. 

"Случаят е от такъв характер, че голяма част от фактите, които го касаят, представляват класифицирана информация. Също така абсолютно всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита, след промяна на закона са преминали веднага под охраната на Глава дирекция "Охрана", като редът е останал същият, дори и за много от магистратите самата физическа охрана е останала същата, т.е. служителите, които са ги охранявали", каза заместник правосъдният министър Емил Дечев и допълни: "Призоваваме да не се политизира конкретният случай и силно се надявам да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели"

Службите на МВР също изразиха пълна готовност да съдействат в разследването на заплахата срещу магистрат от Специализираната прокуратура. 

МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно- издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура на служба от вътрешното министерство, информират от МВР.

"МВР действа безкомпромисно в работата си срещу престъпността. Посегателството и заплахите срещу държавни служители и магистрати, борещи се срещу престъпността, е недопустимо. Надяваме се, че наличието на видеонаблюдение и пропускателен режим в сградата на ул. „Черковна“ биха допринесли за бързото разкриване на извършителите и изправянето им пред съда", гласи съобщението на вътрешното министерство.