/ iStock/Getty Images
Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Апостол Минчев инспектира строително-монтажните работи на магистралите "Тракия" и "Марица".

Рокадите в АПИ са заради авансови плащания за над 200 млн. лева

На 3 юни при проверка на ремонтните дейности в участъка от АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора е констатирано: влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали; неизпълнение на техническите указания от страна на строителя; липса на компетентен технически ръководител по асфалтополагане; липса на компетентен технически надзор; липса на удачен проектантски и авторски контрол. Отговорни за това са фирмата строител, строителният надзор и проектантът.

Сметната палата: „Автомагистрали” ЕАД е заобикаляло Закона за обществените поръчки

При инспекция на участъка от АМ „Марица“, в района на Свиленград, е установено пък неточно, некачествено и технически неудачно проектантско решение на преходите насип - мост, повреди по конструктивни елементи и откосите на мост, на който се извършват строителни работи. Проектантът на обекта се е държал неуважително.

БСП: Пред очите на всички се е източвал публичен държавен ресурс през АПИ (ВИДЕО)

АПИ като възложител на строително-монтажните работи ще поиска извършването на независима техническа експертиза и ще бъде търсена отговорност от проектанта, включително финансова и спиране на авторските права.

Бившият шеф на АПИ: Всъщност строим най-евтините магистрали

Инспекциите на стратегически пътни обекти продължават.