Доволни сме от постигнатите резултати и те ни дават право да проявим оптимизъм, но не дават право да проявим лекомислие. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг в Министерския съвет във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19.

Постигнатото е много крехко. Вие виждате, че Европа е отново в патова ситуация. Европа се готви за трета вълна. Аз не искам да бъдем лекомислени. Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде със силата, с която е в Европа“, каза той.

"Португалия в момента е пред сериозно изпитание на здравните си власти", даде пример той.

„Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата. Именно за това на 12-часова база следим всяко едно число. Анализираме всяка една тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем необходимото действие ако се наложи“, подчерта министърът.

Здравният министър каза, че предприетите мерки ще останат такива, каквито са към момента. Това решение било взето след разговори с браншовите организации и експерти. 

„Няма да си позволим лъкатушене или различни идеи, които да променят основната линия, която преследваме, а тя е разхлабване на мерките на не по-малко от 14-дневен период”, обясни проф. Ангелов. 

„Границата между справедливо и несправедливо много се размива. Ние се опитваме да минимализираме щетите и да намалим цената, която плащат българите. Със сигурност ресторантите са най-готови и са най-потърпевши. В този бранш са 400 000 български граждани. В момента страдат 7 млн. души. Страдаме всички. Мерките, които предприемаме, са здравни. Те имат за цел да опазят живота и здравето на хората.  Да, ресторантите са потърпевши, за това се опитваме да ги компенсираме с икономически мерки. Относно фитнесите, освен, че са най-опасното място, са и място, в което хората спортуват. Когато ги отворихме, имахме ясното съзнание, че в тях ще влязат определен брой хора. Вие сами направете сметка какъв ще е той при ресторантите”, заяви здравният министър.

Проучва се нагласата на родителите за тестване на учениците с антигенни тестове, каза още той. Целта е да се постигне по-голяма сигурност при връщането на децата в училище, обясни той.