/ ThinkStock/Getty Images
Анализ: 70% от политическите обещания в сектор Правосъдие остават неизпълнени
96845
Анализ: 70% от политическите обещания в сектор Правосъдие остават неизпълнени
  • Анализ: 70% от политическите обещания в сектор Правосъдие остават неизпълнени
Политическите сили, като цяло, не разбират проблемите на съдебната система, от което следва и изначалната неизпълнимост на политическите програми в частта им за правосъдна реформа. Това е един от основните изводи от анализ на политическите платформи в сектор "Правосъдие" в периода 2010-2017 г., разработен от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.
 
Анализът на политическите платформи на управляващите парламентарни мнозинства за развитието на съдебната реформа в периода 2010-2017 г. показва, че от общо 156 предвидени мерки в сектор "Правосъдие" са изпълнени едва 11, т.е. 7 на сто. Частично изпълнени са 6 на сто (10 мерки), а неизпълнени са 69 на сто (108 мерки). За 18 от мерките (12 на сто) няма данни за изпълнение, посочват от Българската стопанска камара.

Публикуваха за обществено обсъждане проекта на антикорупционния закон
 
Това показва липсата на дългосрочна и средносрочна визия за реформа в системата, коментира Николай Димитров, председател на Управителния съвет на Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. Освен това, мерките често са декларативни и твърде общи. Те не поставят конкретни цели, нито пък предоставят начина, по който да бъде постигнато изпълнението им, смята Димитров.
 
По думите му съдебната реформа у нас е оставена на самотек, с повече говорене и по-малко действия в посока на реформи в правосъдието. Според него е необходимо по-широко участие на гражданското общество и организации в процеса по приемане, съответно - изпълнение на програмите и мерките.

Хората масово не знаели какво точно е "съдебна реформа"
 
Сред малкото изпълнени мерки в сферата на съдебната система е създаването на единната система за противодействие на престъпността, пътна карта за електронно правосъдие, както и разпределението на делата на случаен принцип.
 
През годините са инициирани предложения, които противоречат на конституцията, обясни още Николай Димитров: "Например, приемането на нов антикорупционен кодекс. Това е идея от 44-тото Народно събрание. Като цяло мярката е неизпълнима, защото собствеността на гражданите е гарантирана от Конституцията. Единственият път, по който тази собственост може да бъде отнета, е чрез решение на съда. Идеята, която бяха заложили тук, е по административен ред гражданите да бъдат лишавани от собствеността им. Към настоящия момент, за да лишиш някого от собственост, отново трябва да минеш през съда".
 
Анализът е изготвен в рамките на проект по Оперативна програма "Добро управление".