Спас Василев, заподозрян за измами на десетки хора чрез фалшив профил във Facebook, остава в ареста, реши Софийският градски съд. Междувременно стана ясно, че французинът Александър Мартинез, чиито снимки е използвал Спас за фалшивата си самоличност, е подал оплакване в полицията, съобщи NOVA.

Мартинез споделя, че все още не е свикнал с внезапния интерес към личността му.

Проговори Александър - французинът, за когото се представяше Спас от Кочериново


„Научих от приятели, беше брутално. Истински шок. Мои приятели, които работят във френски медии, видели репортаж по телевизията тук и ме разпознали. После и аз видях този репортаж”, казва той.

Скандалът се отразил и на работата му. „Все пак работя в авиосектора, а историята е свързана със самолетни билети. Трябваше да давам обяснения в работата. Получих толкова много обаждания от хора. Семейството ми, което беше толкова изненадано. Никой не е очаквал подобно нещо”, разказва Александър Мартинез.

Десетки станали жертва на измамник в социалните мрежи

Той подал жалба в полицията във Франция. У нас срещу Спас Василев остава само едно обвинение. То е за престъпление, извършено преди години, когато обещал на човек 10 самолетни билета и го завлякъл с 490 лв. След това последвала серия от измами, за които обвинения няма. Според съда обаче има достатъчно доказателства, че те са извършени именно от Василев.
Според адвоката на Спас той се предал доброволно, а според съда - на сила. Така пише и в протокола от ареста. Точно опасността Спас да се укрие е една от причините съдът да го остави зад решетките. Назад в годините бил обявяван за общодържавно и международно издирване. Бил неоткриваем 5 години.

Психолог разкри как е изградил образа си измамникът от Facebook

От Франция Мартинез казва, че вярва в българското правосъдие и отхвърля думите на Спас, че двамата се познават.

„Напълно възможно е да сме се засекли някъде. Знам, че той казва, че е живял и учил във Франция. Е, аз не съм учил във Франция, така че... Казвам ви, не познавам този човек, но не изключвам възможността някъде да сме се засичали”, казва Мартинез.

Разследването по случая продължава.
nova.bg