74-годишният Ангел Милков преплува 10 километра
74-годишният Ангел Милков преплува 10 километра / Фото Бай Енчо
74-годишният силистренец Ангел Милков постави рекорд за възрастта си, като преплува 10 километра. Досега в България човек на тази възраст не е преодолявал подобна дистанция с плуване. Рекордът е удостоверен от съдията от Федерацията по плуване Велислав Цеков и се очаква да бъде въведен като стандарт за преодоляване от хора на тази възраст.
 
10-километровото плуване се състоя в 25-метровия закрит плувен басейн в град Силистра на 12 септември, в навечерието на празника на крайдунавския град - Кръстовден. За Ангел Милков това е било предизвикателство, с което да даде добър пример както на децата си, така и на съгражданите си, а и на младите хора като цяло, които според него трябва повече да се занимават със спорт.

Ангел Милков рекорд по плуване
Фото Бай Енчо

Бившият селекционер на Националния отбор по плуване и настоящ директор на спортното училище в Силистра Веселин Суров подкрепи морално своя приятел и приветства повече съграждани да последват примера му в областта на спорта. Кметът на града д-р Юлиян Найденов също присъства, като той е поел и част от разходите за мероприятието. Организатор на събитието е НСК "Олимп" със съдействието на Община Силистра и Веселин Суров.
 
В семейството на Ангел Милков любовта към спорта се предава от поколение на поколение. Той има четири деца - двама сина и две дъщери. Две от тях - Емил и Румела са треньори по плуване, като той е президент и старши треньор на НСК "Олимп", а тя е била на крачка от поставянето на национален рекорд преди години. Емил беше и един от номинираните в проекта на Дарик радио "40 до 40".

Ангел Милков рекорд по плуване
Фото Бай Енчо

След поставянето на рекорда, Милков сподели с усмивка, че е можел да изплува още толкова, но не е искал да кара хората да го чакат. Ето какво още каза той:
 
Какво ви мотивира да направите такова плуване?
 
На първо място любовта ми към спорта и в частност плуването! На второ място да докажа пред близките си, приятелите и съгражданите, че когато човек има желание, възрастта не е лимит.
 
Подготвяхте ли се?
 
Не съм спирал да водя активен начин на живот, откакто се помня. Полагам ежедневни усилия, за да се поддържам в добро здраве и спортна форма. Конкретно за предстоящото ми плуване се подготвям допълнително чрез тренировки по плуване от два месеца. Опитът, който съм събрал като състезател (вече бивш) и треньор по плуване в България и зад граница (като треньор на Националния отбор по плуване в ОМАН) ми помогнаха до известна степен да си направя подготвителния план.
 
Интересното от подготовката ми беше менталната част, психическата подготовка, за която ми помогна синът ми Емил. Съветите му да визуализирам многократно предстоящото събитие ми дадоха допълнителна увереност и чувство на комфорт. Той ме подкани да си представя плуването ми в оптимистичен, песимистичен и реалистичен вариант. Така преди плуването вярвах, че няма какво да ме изненада, защото вече бях преминал в мислите си през всичко.

Ангел Милков рекорд по плуване
Фото Бай Енчо

Начинът ви на хранене?
 
За начина ми на хранене се доверих на ръководство по плуване на НСК "Олимп" – “Златните правила в плуването”, където разглеждат успеха като продукт на ежедневни усилия. През последните няколко месеца спазвах строго тези съвети за хранене преди и след тренировка, преди състезание и контролно и да си призная, чувствам се чудесно.
 
Вече сте на 75 години, какво бихте искали да посъветвате по-младите, близките си, приятелите и любителите на водата?
 
Моето послание към тях е просто: Спортът е всичко! Той може да запази човек физически и психически здрав. Може да ни даде всичко, от което имаме нужда, за да водим щастлив и пълноценен начин на живот.

Ангел Милков рекорд по плуване
Фото Бай Енчо