Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / МС, пресцентър
51 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас от 1156 извършени PCR изследвания за денонощието. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.

7 от новите случаи са в София – в „Пирогов“, болница „Св. Иван Рилски“, Александровска болница и Инфекциозната болница има по един нов пациент, а амбулаторните са трима. В Плевен има 13 нови случая, в Пловдив – 12, във Видин – 7, в Кюстендил - 4, във Враца – 2, в Перник – 2, в Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора – по 1. С това общият брой на заразените в България става 1488, от тях активните случаи са 1157, уточни ръководителят на щаба генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

С 9 нови случая заразеният медицински персонал вече става 164 души. Новозаразените са от Плевен и Видин.  

4 души са починали за последното денонощие - в Ямбол двама, във Видин един и в Плевен един. Излекуваните хора са с 23 повече. Общият брой на тези пациенти е 266, като те представляват 18% от всички случаи. 

Проф. Мутафчийски съобщи още, че през вчерашния ден е извършено набиране на кръвна плазма от излекуван пациент и с нея е приложено лечение на болен. Тази сутрин той е бил афибрилен и в добро състояние.

Изведоха заразените с COVID-19 от Дома за възрастни хора в Гара Орешец (ВИДЕО)


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който вчера е бил в област Видин, каза, че от 16 души персонал в дома за възрастни хора в с. Гара Орешец 3 са с положителни проби.

В дома има 25 обитатели, от които 4 са били настанени в болницата във Видин, но двама вече са починали. Седем са в болницата във Враца и 1 - в болница "Токуда", допълни той. Останалите 13 са с отрицателни проби.

Капацитетът на болницата във Видин е изчерпан и затова хората са настанени в болницата във Враца, обясни той.

Във видинската болница има 360 души медицински персонал, от тях 38 са с положителен резултат. Това е сериозен сигнал за недостиг на персонал в лечебното заведение, каза още министър Ананиев и допълни, че се търсят възможности за пренасочване на персонал към болницата във Видин. Има план за вътрешно преструктуриране на персонала като се насочва персонал към неврологичното и кардиологичното отделение. 
Още заразени с коронавирус в пловдивското село Брестовица, сред тях и дете (ВИДЕО)

Относно село Брестовица, където има огнище на коронавирус, доц. Ангел Кунчев съобщи, че има 9 нови положителни проби, с което общият брой на заразените е 22 души.

Няма карантина в цялото село, има само заграждения на квартала, където са огнищата. Между хората няма напрежение.

По план е заложено след 10 дни да се направи ново тестуване, уточни доц. Кунчев.

Пътници от полет Амстердам-София с положителна проба за коронавирус

Доц. Кунчев коментира и случая с проследяването на пътниците от полета от Амстердам с 95 души, сред които имаше трима заразени с коронавирус.

"В момента на пристигането те нито са имали температура, нито са потърсили от някого медицинска помощ", категоричен беше доц. Кунчев. В рамките на по-малко от 24 часа с помощта на ДАНС и МВР ние намерихме адресите на всички, оповестили сме ги, допълни той.