/ iStock/Getty Images
24 мъже с ранна форма на рак на простата са открити по време на инициативата Movember в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"
95 души са се възползвали от безплатните профилактични прегледи за мъжко здраве, които се провеждаха през целия месец ноември в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, в рамките на международната инициатива Movember.

При 24 от пациентите е открита ранна форма на карцином на простатната жлеза. Те веднага са били насочени за допълнителни изследвания в клиниката и вземане на биопсия, след което е набелязан план за лечение.

Други 25 мъже са потърсили помощта на уролозите от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за различни андрологични проблеми, сред които:

- еректилна дисфункция
- изкривяване на половия член
- възпалителни заболявания на тестисите и на придатъците им


Те също са насочени към по-нататъшно лечение в Клиниката по урология и андрология.

„Установен навреме, карциномът на простатната жлеза е лечим. Ако не бяха дошли на профилактичен преглед, тези мъже, при които установихме ранна форма на болестта, щяха да се влошат с времето и вероятно някои от тях да загубят живота си“, коментира началникът на клиниката акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 представители на силния пол. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. За разлика от развитите държави, у нас простатният карцином в повечето случаи се открива в напреднал стадий, когато възможностите на медицината са ограничени. Той е сред тихите убийци, тъй като преди да авансира, няма почти никакви симптоми. Единственият начин да бъде открит навреме са редовните профилактични прегледи при уролог и изследване на специфичния туморен маркер PSA.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ преди няколко месеца беше открит „Център за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза“. Фокусът при клиничното поведение при тези заболявания на простата е насочен върху високотехнологичните, минимално-инвазивни и същевременно максимално ефективни методи на диагностика и лечение. Центърът разполага с последно поколение хибриден лазер, както и с една от най-съвременните системи за биопсична диагностика на простатната жлеза – чрез трансректален или трансеперинеален достъп, позволяваща изключително прецизно насочване към съмнителните зони в простатната жлеза.

След броени дни в столичната болница предстои за първи път да бъде осъществен и нов, високотехнологичен метод за лечение на тумори на простатата, който ще бъде уникален за България. Нискодозовата брахитерапия. предствлява вкарване на малки зърна с йод 125 изотоп в самата простатна жлеза, благодарение на които се осъществява вътретъканно облъчване на засегнатия участък, а резултатът е повече от обещаващ: излекуване при 96% от пациентите.