Акушерката Емилия Ковачева
Акушерката Емилия Ковачева / БГНЕС
18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева
94629
18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева
  • 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева
18 години затвор при първоначален строг режим и изплащане на обезщетение от 400 000 лева – това е присъдата, която съдът наложи на акушерката Емилия Ковачева. Тя бе призната за виновна, че умишлено е опитала да умъртви чрез побой четиридневната Никол. Делото продължи повече от две години, а наказанието е по-голямо от 12-те години, които поиска прокуратурата и по-малко от доживотен затвор, каквото наказание поискаха родителите на Никол. Присъдата не е окончателна ще бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Прокуратурата поиска 12 години затвор за акушерката Емилия Ковачева

Посегателството над четиридневната Никол бе извършено през април 2015 г. по време на нощна смяна в родилното отделение в болница „Софиямед”. Охранителните камери в отделението са записали жестокия побой над бебето, като са му нанесени множество удари по главата, било е притискано и душено.

Акушерката Емилия Ковачева
БГНЕС

Записът на побоя над малката Никол е автентичен

Впоследствие момиченцето бе прехвърлено в болница „Токуда” с тежка черепно-мозъчна травма, оток на мозъка и множество кръвоизливи, а лекарите се бориха в продължение на 15 дни за живота му.
 
Малката Никол е удряна с юмруци, чудо е, че е жива

Ковачева бе задържана и й бе повдигнато обвинение за опит за умишлено убийство. Според прокурора Николай Христов откъм факти и доказателства делото е било ясно от самото начало.
 

"Имаме запис, имаме пет или шест човека, които категорично сочат, че именно подсъдимата Емилия Ковачева се вижда на записите, която уврежда детето. Имаме писмени доказателства, които сочат, че именно към този период тя е била на работа, имаме и разпознаване, което сочи Ковачева като лицето, което е било нощна смяна тогава. Нали разбирате, това е било дете на три дни, цяло чудо е, че то е живо", каза прокурор Христов.

Акушерката Емилия Ковачева
БГНЕС netinfo

Пред съда Ковачева заяви, че не помни да е удряла бебето и се оплака от многото извънредни смени, които е давала в болницата.
 
От прокуратурата поискаха 12 години лишаване от свобода предвид някои смекчаващи вината обстоятелства като например чистото съдебно минало на акушерката. Родителите обаче искаха най-тежката възможна присъда – доживотен затвор.
 
Родителите на малката Никол ще обжалват присъдата на акушерката

В крайна сметка съдът наложи на Ковачева 18 години лишаване от свобода и 400 хил. лева обезщетение, което трябва да изплати на родителите. Присъдата не е окончателна и родителите на Никол заявиха, че ще я обжалват.