/ БТА
Към момента 14 български граждани са напуснали Кабул, съобщиха от МВнР.
 
Във външното министерство има информация за други петима наши сънародници, които също желаят да напуснат столицата на Афганистан. От там поддържат непрекъсната връзка с четиримата български граждани, които през последни дни очакват евакуация, като следи процеса на изтегляне и оказва необходимата помощ. "Информирани сме и за пети български гражданин, с когото също сме в непрекъснат контакт и оказваме съдействие да напусне страната", обясниха още от МВнР.

Няколко жертви при стрелба на талибаните по време на митинг за националния празник на Афганистан
 
През последните 24 часа е евакуиран един български гражданин, който вече се намира на сигурно и безопасно място. Така на този етап 14 български граждани са напуснали Кабул.

"В условията на сложна и несигурна обстановка евакуацията на българските граждани от Кабул продължава да бъде непосредствен приоритет.  Министерството на външните работи полага всички възможни усилия и оказва съдействие, включително чрез сътрудничество с международните партньори, за изтегляне на сънародниците ни", посочват още от ведомството.

САЩ замразиха милиарди долари на афганистанската централна банка, ООН спира помощите
 
Консулът ни в Доха е в непрекъсната връзка както с българските граждани, евакуирани там по-рано тази седмица от Кабул, така и с катарските власти, за да могат сънародниците ни по-бързо да напуснат Катар. Катарските власти вече са дали съгласие това да стане с първия възможен за тях самолетен полет, след като представят негативен резултат от PCR тест за коронавирус. Той им е направен на място в базата, където са настанени.