Бойко Борисов и Беата Шидло
Бойко Борисов и Беата Шидло / БГНЕС
България ще инициира намирането на прагматично решение за санкциите на Европейския съюз спрямо Русия и тази тема ще бъде поставена на дебат по време на българското председателство догодина. Заявката направи премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Полша Беата Шидло. От своя страна полският министър-председател потвърди позицията на страната си против свалянето на санкциите, докато Русия не изпълни споразумението за Украйна. България и Полша ще работят заедно за компромисен вариант на европейската директива за командироване на работници, както и за стабилна Европа на една скорост.

Хвалби и благодарности си размениха премиерите на България и Полша (СНИМКИ)
 
Българският премиер Бойко Борисов се ангажира да постави на обсъждане темата за смекчаване или отмяна на европейските санкции спрямо Русия. Ново решение може да има, само ако с аргументи бъдат убедени всички държави-членки, стана ясно от думите на Борисов.
 
В спокоен тон трябва да намерим прагматично решение, защото за България това е важно“, каза българският министър-председател.

Радев: Отношенията ни с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси
 
Премиерът на Полша Беата Шидло от своя страна сподели, че е обезпокоена от случващите се военни учения в Русия, Украйна и Беларус.
 
Полша е против свалянето на санкциите, докато Русия не изпълни споразумението от Минск“, каза тя.

Депутатите коментират: Заплаха ли е Русия за България?
 
Двамата премиери заявиха волята си да работят за намиране на приемлив вариант на директивата за командироване на работници, а Беата Шидло обеща да подкрепи България в преговорите за удължаване на живота на мините във връзка с новите екологични изисквания.
 
Колкото до съпротивата на някои от старите държави-членки срещу Европа на една скорост, полският премиер заяви, че трябва да има единство и компромис със специфичните особености на всяка държава, а българският премиер припомни, че страната ни изпълнява всички изисквания и полага усилия да бъде част от една скорост.