Шефът на КЕВР: Няма основание за протести заради исканията за по-високи цени на топлото
Шефът на КЕВР: Няма основание за протести заради исканията за по-високи цени на топлото / снимка: БГНЕС, архив
Шефът на КЕВР: Няма основание за протести заради исканията за по-високи цени на топлото
79757
Шефът на КЕВР: Няма основание за протести заради исканията за по-високи цени на топлото
  • Шефът на КЕВР: Няма основание за протести заради исканията за по-високи цени на топлото

Няма основание за протести на хората срещу искания скок в цената на парното и топлата вода от 1 юли. Това обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по повод предстоящи протести на потребители срещу поисканите повишения на цените от топлофикационните дружества.

Енергийният министър не вижда основания за поскъпване на тока

За цените след отваряне на пазара от 2016-та година Иванов коментира, че не споделя прогнозите за драстичен скок. Всяко топлофикационно дружество има правото да поиска каквото пожелае, обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Моето категорично становище е, че няма основание за протести на хората. Първо, защото това, което вършат топлофикационните дружества, не кореспондира с решението което ще вземе регулаторът. Но аз не мога да говоря, преди да изготвим доклада, който ще бъде много обемист, защото ще бъдат разгледани всички енергийни дружества и отношение ще се вземе по всички предложения, които правят", каза Иванов. Той допълни, че в момента не е в състояние да даде конкретни данни.

Овчаров: КЕВР е пред важен изпит, той ще покаже дали комисията е независима

Иванов не споделя прогнозите за драстичен скок на тока при отваряне на пазара от следващата година. „Съвсем не считам, че тези катастрофични сценарии за поскъпването на електроенергията в много големи размери ще се случат", категоричен е той.

Председателят на енергийния регулатор все пак отбеляза, че поради наличието на свръхпроизводство на ток в страната, ще има голяма конкуренция на свободния пазар и вероятно след флуктоации в първите месеци цената ще се стабилизира на нива, които са напълно поносими.

Топлофикациите искат цените им да скочат през лятото

Топлофикациите искат поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли от 5 до 46%. В София предложеното увеличение е със 17,47 на сто. Пловдивското дружество иска поскъпване с 32,11%, а врачанската топлофикация е настояла за увеличение на цената с 46,97 на сто.

ЕРП-та искат драстично поскъпване на тока

Според изнесените данни от заявленията, подадени от дружествата в Комисията за енергийно и водно регулиране, от ЧЕЗ и "Енерго Про" са поискали поскъпване на нощната тарифа на тока с 25 на сто от юли. От ЧЕЗ настояват и за скок от 9 на сто за дневната тарифа, а от Енерго Про - за 2.6-процентно увеличение.