Овчаров: КЕВР е пред важен изпит, той ще покаже дали комисията е независима
Овчаров: КЕВР е пред важен изпит, той ще покаже дали комисията е независима / снимка: БГНЕС
Овчаров: КЕВР е пред важен изпит, той ще покаже дали комисията е независима
79607
Овчаров: КЕВР е пред важен изпит, той ще покаже дали комисията е независима
  • Овчаров: КЕВР е пред важен изпит, той ще покаже дали комисията е независима

Много е важен изпитът, на който е подложена в момента Комисията за енергийно и водно регулиране и решението, което тя ще вземе по исканото увеличение на цените на тока и парното от 1 юли. Това коментира в интервю за Дарик бившият енергиен и икономически министър Румен Овчаров. Според него едва ли КЕВР ще уважи искания размер за поскъпване на електроенергията и парното от страна на ЕРП-тата и топлофикациите, но подчерта, че е важно комисията да започне да действа като независим регулатор, без да изпълнява политически поръчки.

Чуйте интервюто с Румен Овчаров

"Никой няма да позволи увеличение на тарифите с 25 процента. Нормално е да искаш нещо, за да получиш поне част от него. Най-важното е дали комисията в новия си състав ще започне да действа като наистина независим регулатор, наистина да балансира всички интереси, които са съсредоточени в него, или ще продължи да изпълнява чисто политически поръчки", каза бившият енергиен министър.

По думите му отговорът, който ще даде комисията на претенциите на всички компании, е много важен.

Овчаров подчерта, че е изключително вредна и криворазбрана философията да правим социална политика чрез цени. „Поддържайки цените ниски, ние на практика субсидираме чрез бюджета и държавните дружества, тяхното декапитализиране не само бедните българи, които наистина нямат пари да заплащат потреблението на енергия, но субсидираме преди всичко големите потребители на електроенергия. Най-после в България трябва да се освободим от тази криворазбрана философия. Много по-правилно е тези, които наистина са енергийно бедни - дали са 270 000, дали са 300 000, дали са 350 000, има критерии по които могат да бъдат определени и държавата да се ангажира наистина или с енергийни помощи, или с някаква специална тарифа за тези потребители", коментира Овчаров.

По думите му изпитът, на който е подложена КЕВР е много важен и „ако тя отново се плъзне по линията на най-малкото съпротивление - „сега ще има избори, дайте да чуем какво ни казват управляващите, пък после ще го мислим", - ами ще го мислим, но няма да се изненадваме, когато се каже, че половин България отново е без ток".

С уговорката, че не е защитник на електроразпределителните дружества, той коментира, че през 2014-а и 2015 година КЕВР, за да поддържа ниски цени, не е признала нито стотинка инвестиция на ЕРП-тата.

Напомняйки, че проектът „Южен поток" е вече в миналото, Румен Овчаров коментира, че България би могла да работи за възстановяването на проекта „Набуко".  Това е нещо, върху което управляващите трябва сериозно да се замислят и бързо да действат, допълни той.

Преди дни беше съобщено, че електроразпределителните дружества и топлофикациите искат шоково поскъпване на тока и парното от 1 юли.

ЕРП-та искат драстично поскъпване на тока

Според изнесените данни от заявленията, подадени от дружествата в Комисията за енергийно и водно регулиране, от ЧЕЗ и "Енерго Про" са поискали поскъпване на нощната тарифа на тока с 25 на сто от юли. От ЧЕЗ настояват и за скок от 9 на сто за дневната тарифа, а от Енерго Про - за 2.6-процентно увеличение.

Топлофикациите искат цените им да скочат през лятото

Топлофикациите също искат поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли от 5 до 46%. В София предложеното увеличение е със 17,47 на сто. Пловдивското дружество иска поскъпване с 32,11%, а врачанската топлофикация е настояла за увеличение на цената с 46,97 на сто.