Правят черен списък на незаконните сайтове за залагания
Правят черен списък на незаконните сайтове за залагания / снимка: Impact Press Group, архив
Правят черен списък на незаконните сайтове за залагания
51323
Правят черен списък на незаконните сайтове за залагания
  • Правят черен списък на незаконните сайтове за залагания

Черен списък на нелицензираните сайтове за онлайн залагания ще прави Комисията по хазарта и ще го публикува на интернет-страницата си, това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от новия закон за хазарта. Освен, че регламентира онлайн залаганията проектът увеличава изискванията към хазартните оператори, както и условията за рекламиране. Дейности по този закон вече ще могат да се организират от търговски дружества, регистрирани у нас или друга страна-членка на ЕС, както и в друга държава, която е страна по споразумението за Европейското икономическо пространство или в Швейцария.

При дискусията по въпроса за черния списък Румен Овчаров от БСП поиска по-скоро той да е позитивен, но Диян Червенкондев от ГЕРБ разясни, че това е европейска практика.

Възлагаме на комисията по хазарта надбягване с времето, което е безсмислено

- Румен Овчаров, депутат от БСП

„Всяка интернет страница в черния списък на другия ден може да бъде пререгистрирана с променено име и възлагаме на комисията надбягване с времето, което е безсмислено. И най-важното - чрез черните списъци и контрола, който ще осъществяваме върху интернет сайтовете и доставчиците, през задната врата отново да контролираме интернет снабдяването в страната и извън нея. Или както се съмняват интернет доставчиците отново да въведем в действие някои от елементите на ACTA", каза Румен Овчаров.

Критерият за черния списък е ясен - сайтове, които нямат лиценз от комисията по хазарта, осъществяват незаконна дейност

- Диян Червенкондев, депутат от ГЕРБ

Според Диян Червенкондев критерият за поставяне в черния списък е ясен - всички сайтове, които нямат лиценз от Държавната комисия по хазарта, осъществяват незаконна дейност, тоест престъпление по смисъла не само на българското законодателство, но и на европейското. „Не може интернет доставчиците да знаят кои от всичките страници, които те хостват или са в интернет, осъществяват незаконен хазарт. Това ще им бъде посочено от Държавната комисия по хазарта", каза той.

Сред основните притеснения е възможността да бъде филтриран достъпът до интернет сайтовете, които не са лицензирани от комисията по хазарта, но въпреки това предоставят хазартни услуги. Според правозащитници и граждански организации текстовете биха могли да се ползват за прецедент и след това да станат основание за спиране на достъпа и до различни други сайтове като торентите например.

Самото филтриране на трафика към интернет платформите за залагания ще става с постановление на Софийски районен съд.

Предвижда се интернет доставчиците да филтрират нелицензирани сайтове всеки ден. Ако те не забранят достъпа на потребителите до нелицензирани интернет казина и букмейкъри в срок от 72 часа след добавянето им в черния списък, провайдърите ще плащат глоба от 10 до 20 хил. лв. В случаите, в които Държавната комисия по хазарта откаже лиценз на сайт за хазартни залагания, той трябва да спре предлагането им в България.

С проекта се забранява пряката реклама на хазартната дейност, както и получаването на нежелани SMS-и от такива игри.

 

Цялото интервю с Диян Червенкондев четете ТУК

Още икономически новини четете в Lev.bg