НС ще наблюдава ДКЕВР, според опозицията депутатите само ще „съзерцават
НС ще наблюдава ДКЕВР, според опозицията депутатите само ще „съзерцават / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС ще наблюдава работата на ДКЕВР, опозицията нарече новата комисия „съзерцателна”
56228
НС ще наблюдава работата на ДКЕВР, опозицията нарече новата комисия „съзерцателна”
  • НС ще наблюдава работата на ДКЕВР, опозицията нарече новата комисия „съзерцателна”

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране минава под наблюдението на парламента. Народното събрание прие промяна в парламентарния си правилник, която ще позволи нова постоянна комисия да следи за дейността на енергийния регулатор.
Въпреки възраженията на опозицията с гласовете основно на депутатите от ГЕРБ парламентът създаде комисията, която беше поискана от премиера Бойко Борисов след критиките към работата на енергийния регулатор при последния скок на цената на тока с 13 процента през юли. Тогава заради поскъпването на тока опозицията и синдикатите поискаха оставката на ръководството на ДКЕВР, а премиерът Борисов разпореди органът да мине на контрол в парламента.
Отхвърлено беше предложението на Мартин Димитров от „Синята коалиция" по същия начин Народното събрание да контролира и Комисията за защита на конкуренцията. По време на дебатите от левицата и ДПС заявиха, че създаването на подобна комисия за ДКЕВР е безсмислено и целта й е да се прехвърли отговорността за цените на тока, парното и водата от изпълнителната власт към парламента.

Целта била да се прехвърли „калта" към парламента

Депутатът от левицата и бивш икономически и енергиен министър Петър Димитров обяви за абсурдно създаването на комисия, която да „съзерцава" работата на ДКЕВР. Той призова управляващите, ако наистина искат парламентарен контрол върху работата на енергийния регулатор, да променят закона и НС да избира членовете на тази комисия с мнозинство от две трети от всички народни представители.

„Калта в енергетиката, която е много и основателно е много, да я пренасочим от изпълнителната власт, където й е мястото, към Народното събрание. На този независим орган - не стига, че сме го направили изцяло зависим от изпълнителната власт - сега му слагаме още един, за да бъде още по-независим, което разбирате, че няма как да е сериозно", отправи критики Петър Димитров. По думите му се предлага „съзерцателна комисия, която ще наблюдава, а няма да решава. „Кажете ми къде в Конституцията има такива правомощия и такива задължения на парламента - да наблюдава?!? Има много неща, които в България е добре да се наблюдават. Дайте да направим една такава комисия за Националната художествена галерия, да направим една такава комисия за операта, за КРС, за СЕМ, за всичко, което може да се съзерцава, да направим парламентарни комисии и да кажем Народно събрание за съзерцание. Това е абсурдно, това е унижение на НС", допълни народният представител от БСП.

ГЕРБ искали да гарантират прозрачност и информираност на обществото

От своя страна депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е заместник-председател на парламентарната комисия по икономика и енергетика, напомни, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е била обвинена в непубличност, в непрозрачност и в зависимост. „За да пресечем тези политически спекулации, ние предлагаме една обективна комисия, която да наблюдава дейността, да може чисто политически и често експертно да се обсъждат решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Нека да видим как тя ги взема тези решения и тогава ако има съмнения, ако има въпроси от различно естество, да бъдат задавани и съответно да получаваме отговори", каза народният представител от ГЕРБ.

ДПС предложи отделна комисия по енергетика в НС

Оттегляне на предложението на ГЕРБ поиска Рамадан Аталай от ДПС, според когото е грешно да се създава комисия за част от един сектор. По думите му създаването на комисия, която да наблюдава ДКЕВР, не може да повлияе върху образуването на цените и има за цел само да освободи от отговорност изпълнителната власт, но това нямало как да се случи. Аталай предложи на ГЕРБ, ако контролът върху сектора „Енергетика" им се вижда недостатъчен, да се раздели сегашната комисия по икономика, енергетика и туризъм и да се обособи отделна енергийна комисия в Народното събрание.

Новата комисия за дейността на ДКЕВР ще може да бъде създадена след обнародването на промяната в парламентарния правилник. Предлага се тя да бъде формирана на паритетен принцип, като в нея да влизат по един представител от всяка ПГ в НС и един независим депутат.