Руският премиер Дмитрий Медведев
Руският премиер Дмитрий Медведев / БГНЕС
Между Русия и България има туризъм. При това той е на доста добро ниво. Това каза руският премиер Дмитрий Медведев на българо-руския бизнес форум в областта на туризма в София. Дмитрий Медведев, който е на двудневно официално посещение от вчера, благодари за топлото посрещане в страната ни. Той информира, че по време на посещението му са били обсъдени много въпроси в различни сфери.
 
Руският премиер изтъкна, че народите на България и Русия са свързани исторически, културно и духовно. Затова той смята, че в основата на доброто гостоприемство са културните традиции.

Борисов: Не трябва да се делим на русофили и русофоби, с Русия поддържаме добри отношения
 
Дмитрий Медведев посочи, че около 500 000 руски туристи посещават България, като около 300 000 руснаци притежават и недвижими имоти по българското Черноморие. Според него в България има прекрасни климатични условия, добри хотели и плажове и в страната ни има прекрасни условия за почивка и отдих. Той добави, че някои българи също почиват в Русия и в последните години те са се увеличили. По приблизителни данни, които Медведев посочи, около 50 000 българи предпочитат Русия за туристическа дестинация.
 
Руският премиер изтъкна, че Русия се стреми да подобри обслужването и да развива инфраструктурата си. В Русия е започнала и работа международна кооперация, която трябва да облекчава визовия режим. Скоро ще започнат да се издават и електронни визи, изтъкна Медведев.

Какво важно си казаха премиерите на Русия и България?
 
Според него Русия заема първо място по национални паркове в света, което развива много екологичния туризъм в страната му. Историческият туризъм също заема съществено място в Русия.
 
Медведев и Борисов вчера са обсъдили възможностите за подобряване на комуникацията между българските и руските градове, съобщи Медведев. Според него това ще допринесе и за повишаване на туристическия поток между двете страни.
 
"Туризмът е особено икономическо направление, вид бизнес. Всеки, който може да поднесе интересен туристически продукт, ще се окаже печеливш", изтъкна Дмитрий Медведев.

Борисов посрещна Медведев пред паметника на Незнайния воин (ГАЛЕРИЯ)
 
Премиерът Бойко Борисов каза по време на форума, че България има изключително добри обекти, които да предложи на руските граждани в областта на културно-историческия, религиозния туризъм, като изтъкна, че държавата е вложила стотици милиони в реконструкцията им. Той каза, че руският премиер е бил впечатлен от видяното културно-историческо наследство на траките по време на визитата си.
 
Премиерът отбеляза, че в 59 руски града има изнесени визови центрове за улеснение на руските туристи и посочи, че обсъдената вчера с руския му колега идея за ферибот между Бургас и Новоросийск също ще е улеснение, както за туристите от Русия, така и за руските граждани, които са избрали да живеят в България.
 
Българският премиер изтъкна още, че конкуренцията в сектора на туризма е "даже коварна на моменти". Премиерът съобщи, че се обсъжда възможността министерството на туризма заедно със сдружението на общините да бъдат предприети мерки, с които България да удържи на конкуренцията на Турция, Гърция, които дотират чартърите за организирани туристи и поиска да бъдат направени финансови разчети, за да може да се подпомогне бранша. Премиерът изтъкна още, че има потенциал за разширяване на двустранното сътрудничество и в сферата на детския туризъм.

Медведев поиска гаранции от ЕК за „Турски поток”
 
Ще се постараем да бъдем по-гъвкави, защото при тази конкуренция туристът избира най-добрата дестинация, цена, обслужване, качество на храна и сигурност, каза още премиерът Борисов, като изтъкна усилията на държавата да води балансирана външна политика, което до голяма степен гарантира и сигурността в страната.
 
Борисов посочи, че още преди началото на летния туристически сезон се работи съвместно с руската страна за сигурността в курортите, такава е осигурена и в планинските курорти.
 
Премиерът изтъкна стабилността на националната ни валута, спазването на финансовата дисциплина и каза, че затова очакваме през юли да ни поканят в чакалнята на Еврозоната. Той посочи, че този факт ни прави прогнозируеми в други сфери на икономиката.

С официална церемония Борисов посрещна Медведев у нас (СНИМКИ)
БТА