/ Gulliver/Getty Images
През второто тримесечие на годината може да се очаква изпитателен пилотиран полет на „Дракон“
Успешните изпитания на аварийно кацане на пилотирания кораб „Дракон“ на компанията „Спейс Екс“ (SpaceХ) получиха висока оценка от НАСА и от собственика на компанията Илон Мъск, съобщиха Ройтерс и АП.

Последният голям тест на спасителната система на пилотирания кораб дава основания да се смята, че тази година „Спейс Екс“ ще може да изведе астронавти в орбита. НАСА преустанови пилотираните полети през 2011 г. след приключването на програмата „Космическа совалка“. Оттогава астронавтите се транспортират до Международната космическа станция (МКС) с руски кораби „Союз“.

Лесно е да си намериш любима ...с покана за полет в Космоса

„Всичко мина толкова добре, колкото можехме да очакваме“, каза Илон Мъск на пресконференция след успешното изпитание. Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн също определи изпитанието като успешно.

Нужното оборудване за пилотирана мисия на „Дракон“ ще е готово към края на февруари, не по-късно от март, каза Мъск в отговор на въпрос кога може да се очаква първи пилотиран полет след успешния тест. Това ще бъде последно изпитание, преди да започне нова програма на НАСА за изпращане на астронавти в космоса от американска територия с частни космически апарати.

Пилотираната капсула „Старлайнър“ е готова за първи полет към МКС (СНИМКИ)

През второто тримесечие на годината може да се очаква изпитателен пилотиран полет на „Дракон“, добави Мъск.

Пилотираната капсула „Дракон“ с два манекена на борда падна в морето на около 30 км от брега на Кейп Канаверал, Флорида, след като се отдели от ракетата „Фалкон 9“. Ракетата бе изстреляна нормално, но изключи двигателите си на 19 км над океана, за да симулира неуспешен полет.

Тестът на спасителната система бе последното голямо изпитание, преди да се позволи на „Спейс Екс“ да отведе до МКС Дъг Хърли и Робърт Бенкен, каза ръководителката на програмата на НАСА за частни полети Кати Лийдърс. Датата на изстрелването ще зависи отчасти и от това дали НАСА ще реши да ги остави на борда на МКС за няколко месеца или само за седмица или две. По-дълга мисия ще изисква по-продължително време за подготовка преди полета.

„Значителни предизвикателства“ бавят пилотираните космически полети

Значението на спасителната система стана очевидно през 2017 г., когато руски и американски астронавт трябваше да бъдат спасени при проблем при изстрелването от Казахстан. Тогава те изпитаха седем пъти силата на гравитацията.

Мъск обясни, че системата за прекратяване на изстрелването на „Спейс Екс“ би трябвало да бъде по-щадяща за екипажа. Според него спасителната система на „Дракон“ би трябвало да работи дори и ако капсулата все още не се е отделила от ракетата-носител, когато тя пламне. „Трябва да прилича на нещо от „Междузвездни войни“, капсулата да излита сякаш от огнено кълбо“, каза Мъск на пресконференцията.
БТА