/ ThinkStock/Getty Images
Кметът на "Лозенец" Константин Павлов сезира главния прокурор за продължаващото строителство на обекта "Златен век", съобщава той на страницата си във Фейсбук.

ВАС остави в сила решението на съда по казуса със сградата „Златен век“

Той сезира прокуратурата за двете заповеди на главния архитект на София, които според Павлов са невалидни, тъй като се отнасят до несъществуващ акт. "Надявам се и накрая да получим мнение по същество, а не между другото, за валидността на разрешението за строеж", посочва кметът.

Строителството на "Златен век" беше подновено, след като ВАС през май окончателно отмени заповедта на началника на ДНСК за спирането му. Районният кмет смята, че самото разрешително за строеж, издадено от главния архитект на София, е нищожно. Затова Павлов отстоява позицията, че строителството е незаконно.

"Извън моите компетенции като кмет на район е оспорването на актовете на главния архитект на Столична община. Ръководената от Вас прокуратура може да упражни правото си на протест по чл. 215, ал.1 от ЗУТ и да поиска прогласяването на нищожността на Заповед РА51-74 от 2 май 2018 г. и Заповед РА51-154 от 6 август 2018 г. на главния архитект на Столична община", се казва в искането на Павлов до Иван Гешев.

ДНСК обжалва решението на съда по казуса „Златен век“

С двете заповеди главният архитект на София Здравко Здравков е допълнил разрешението за строеж, което е издадено през 2007 г. Основният проблем според районния кмет е, че сградата на практика няма разрешително за строеж.

Той смята, че след влизане в сила на Общия устройствен план на Столичната община през 2007 г. и загубата на правно действие на разрешението за строеж са налице всички законови предпоставки за изменение на действащия подробен устройствен план за установяване максимална допустима височина на застрояване от 26 метра - или максимум осем етажа.
БТА