Хърсев: Административни мерки не могат да ограничат лихвите
Хърсев: Административни мерки не могат да ограничат лихвите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Хърсев: Административни мерки не могат да ограничат лихвите
50186
Хърсев: Административни мерки не могат да ограничат лихвите
  • Хърсев: Административни мерки не могат да ограничат лихвите

Невъзможни са опитите да се ограничават лихвите с административни и законови лостове, но властта и БНБ биха могли и трябва да се намесят в лихвената политика на банките, правейки я по-честна и прозрачна. Това коментира в интервю за Дарик кафе финансистът Емил Хърсев. В края на миналата седмица вицепремиерът Симеон Дянков лансира серия от мерки за намаляване на лихвите. На среща вчера между премиера, финансовия министър и банкери беше решено обща работна група да обсъди идеите. По думите на Емил Хърсев макар и ограничена след въвеждането на валутния борд, държавата има все пак инструменти за провеждане на разумна парична политика.

„Ако целта на този опит е да ограничи лихвата и да регулира лихвата с административни способи, това е невъзможно. То не е обречено, то не става, никой никога в писмената история на банкерството, която е на 8000 години, не е успял да го направи", категоричен е Хърсев, като уточни, че много хора са се пробвали.

По думите му що се отнася до регламентите и до ясно и честно лихвообразуване, там правителството може и трябва според него да се намеси. „Законодателят би могъл да задължи финансовите институции да ползват като референтни не измислените от тях собствени методики, а единствено индикатори, които са достатъчно представителни на този пазар и са независими от кредиторите, тоест те не биха могли да ги манипулират", каза финансистът. По неговото мнение Софибор „отпада от класацията, не е представителен".

Опити да се ограничава с административни и законови лостове лихвата са просто невъзможни, отсече Хърсев: „Няма граници между капитал и лихва, винаги би могла лихвата да се калкулира в главницита. Има хиляди начини това нещо да се постигне. Можем да регламентираме практиката, не можем да регламентираме размера. Размерът се определя от пазара и пазарът невинаги е логичен и почти никога не е политически коректен. Отказва да уважи усилията на правителството и отказва да уважи очевидният факт, че българският кредитен рейтинг и в абсолютна стойност, а още повече в относителна стойност се е повишил".

Финансистът допълни, че разбира правителството, че би желало финансовите пазари да реагират в с радост, но по думите му за съжаление пазарът не е никак логичен.