Горанов за идеята с данъците на покойници: Икономически обосновано е
Горанов за идеята с данъците на покойници: Икономически обосновано е / БГНЕС
Горанов за идеята с данъците на покойници: Икономически обосновано е
90232
Горанов за идеята с данъците на покойници: Икономически обосновано е
Горанов за идеята с данъците на покойници: Икономически обосновано е
  • Горанов за идеята с данъците на покойници: Икономически обосновано е
  • Горанов за идеята с данъците на покойници: Икономически обосновано е

Финансовото министерство може да преразгледа идеята за данъчно задължаване на покойниците чрез техните наследници - това обяви ресорният министър Владислав Горанов пред бизнеса и синдикатите при обсъждането на предложената промяна в Закона за облагане на доходите на физическите лица.

Горанов мотивира предложението с нужното въвеждане на регламент, който ще улесни както данъчните, така и наследниците на тези лица. В следващата една седмица ще бъде намерено най-доброто решение, обеща финансовият министър по време на заседанието на тристранния съвет.

Как покойниците у нас ще си плащат данъците?

Предложената промяна не е безспорна, но е икономически обоснована, аргументира се министър Горанов, като даде пример, че при смърт на едноличен търговец, имуществото и доходите му остават.

"Има много казуси, при които данъчната администрация, при липсата на регламент в законодателството, се налага да извърши една по-сложна процедура на ревизии на тези лица, за да установи съответните задължения. "Една доста по-ангажираща наследниците процедура", обясни министърът.

Правителството и социалните партньори обсъдиха и останалите промени в различни данъчни закони. Работодателите препоръчаха на държавата да запази възможността на физическите лица да подават данъчна си декларация и на хартиен носител за няколко години, считано от 2018-а година, когато се планира преминаването към изцяло електронен път. Цветан Симеонов от БТПП предложи такса при подаване на хартиена декларация:

"Просто ще се изчисли колко време на един счетоводител експерт, IT-специалист му отнема да обработи декларацията на хартиен носител. Една такава такса ще стимулира използването на електронните услуги.

Синдикатите отново повдигнаха въпроса за несъстоялото се договаряне на минималните осигурителни прагове, а работодателите стопиха надеждите за споразумение.

"Няма да има нито едно споразумение за нито една икономическа дейност. Какво чакаме още? Няма да има споразумение", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Няма да коментирам поведението на работодателите. Какви представителни организации са тези, които не желаят да седнат на масата", коментира в отговор Ася Гонева от КНСБ.

В заседанието на тристранката се включиха и от Съюза за стопанска инициатива, чиято представителност се оспорва от останалите четири работодателски организации.