ЕК подкрепи България за забраната – пет компании да летят в ЕС
ЕК подкрепи България за забраната – пет компании да летят в ЕС / netinfo

Европейската комисия (ЕК) подкрепи решението на България временно да забрани на пет български авиокомпании да извършват дейности в други държави от блока, както и в Исландия, Норвегия и Швейцария, предаде ДПА.

Петте компании са „Еър София” (Air Sofia), „Брайт авиейшън сървисиз” (Bright Aviation Services), „Хели еър сървисиз” (Heli Air Services, „Скорпион еър” (Skorpion Air) и „Вега еърлайнс” (Vega Airlines).

Брюксел забрани на авиокомпании от Пакистан и Судан да кацат на европейските летища, защото не отговарят на стандартите за безопасност на ЕС.

Пакистанските национални авиолинии (PIA) ще могат да летят само с Боинг 777 на територията на 27-те членки на ЕС, съобщи Европейската комисия.

Пълна забрана беше наложена на суданската „Еър уест” (Air West), която вече беше ограничена да използва само един от самолетите си.

Русия също получи подкрепата на Европейската комисия да наложи забрана за летене на територията на ЕС на националните превозвачи „Аеро рент” (Aero Rent), „Татарстан” (Tatarsatan), „Атлант союз” (Atlant Soyuz), „Авиакон цитотранс” (Aviakon Zitotrans), „Центр авиа” (Centre Avia), „Газпромавиа” (Gazpromavia), „Лукойл” (Lukoil), „Руское небо” (Russkoe Nebo) и „Ютер” (Utair).